Luka - Need You In The Light

Eigen beheer

Need You In The Light

Meedoen met liedjes- of zangwedstrijden op tv is een medaille met twee kanten: je wordt meteen bekend bij een groot publiek, maar hoe serieus word je genomen als artiest, wanneer de laatste aflevering is ingeblikt?

Bij Luka leek dat enorm mee te vallen. Als jongste deelnemer aan 'The Voice' werd ze nadien door Alex Carlier aan boord gehesen van Hooverphonic. Maar het avontuur duurde slechts één album en de door haar ingezongen Eurovisie-inzending Release Me haalde nooit de grootste liedjesshow ter wereld wegens corona. En toen Hooverphonic een jaar later toch ging, was dat met The Wrong Place en met Geike Arnaert als zangeres.

Hoe alles precies zit, weten enkel de ingewijden, maar pijnlijk was het duidelijk wel. Maar Luka toonde veerkracht, schoolde zichzelf bij en besloot om op eigen benen aan een carrière te werken. In augustus verscheen solodebuutsingle Not Too Late, maar het momentum leek voorbij. Ook het publiek lustte die songs niet.

Ook de singles van eerste ep ‘Insomnia’ kregen geen weerklank, maar ze bleef wel onder de aandacht dankzij Lied To You van Andromedik. Op familiaal vlak ging het Luka ook al niet allemaal voor de wind. Haar oma overleed aan Alzheimer. Dat zorgde wel voor inspiratie voor de eerste single van dit album, maar ook die was geen commercieel succes. Hetzelfde gold voor de tweede, What’s Wrong With Me?, waarin ze de twijfels van zich afzong en misschien ook wel afrekende met Carlier.

En eerlijk gezegd begrijpen we niet zo goed waarom de kassa niet rinkelde. Is het omdat er dit keer geen geöliede machine achter zat? Want laat ons duidelijk zijn: deze singles moeten in de categorie pop niet onderdoen voor alles wat we in de Ultratop vinden, integendeel.

En toen gooide VTM een reddingsboei uit: ze nodigden de meer dan begenadigde zangeres uit voor ‘Sing Again’, waar ze samen met Justin Degryse (artiestennaam: Aqua Riyaz) Habibi van Tamino bracht in de halve finale. Ineens stond Luka waar ze hoort te staan: in de schijnwerpers. Met een song die niet van haar is, weliswaar, maar het deed toch deugd, want de samenwerking werd officieel als single uitgebracht en ondertussen al bijna honderdduizend keer beluisterd op Spotify.

Wordt het een breekijzer naar meer succes via dit album dat ondertussen uit is? Wie weet, maar het zou niet onverdiend zijn. Luka’s stem kan ondertussen alles aan. De sound is modern genoeg om leeftijdsgenoten aan te spreken en de teksten zijn duidelijk oprecht en dus geloofwaardig. En dat laatste geldt niet alleen voor de pianoballades My Home, Best Friends en de titeltrack, maar ook voor uptempo songs als Love Me Now en Hide & Seek en powerballade Sweater With Long Sleeves.

In de zeven jaar nadat Luka voor het eerst van zich liet horen, is er dus veel gebeurd en toch staat ze nog altijd aan het begin. Laat de zeven vette jaren nu maar komen.

30 juni 2024
Marc Alenus