Louis Tomlinson - Live

BMG

Live

Een wereldwijd opgenomen live album uitbrengen, het is een eigen twist op de live albums, die regelmatig in de rekken liggen.

Net als zovele artiesten, springt ook de Britse singer-songwriter en voormalig One Direction-lid Louis Tomlinson op de kar van de live albums. Alleen pakte hij het iets anders aan. In plaats van zich te focussen op opnames van slechts één concert, koos hij voor een samenvatting van nummers, die hij de afgelopen drie jaar heeft gebracht tijdens twee wereldtournees. Dit is dus ook geen live versie van één specifiek album. Van beide soloplaten werden nummers gepikt.

Maar net dat roept toch enkele vragen op. Waarom niet slechts één live optreden opnemen? Waarom vijftien nummers kiezen, die niet alleen op verschillende locaties werden opgenomen, maar ook nog eens over een tijdspanne van drie jaar? Werd elk concert opgenomen om dan nadien het beste nummer eruit te kiezen?

Of de plaat ook effectief (volledig) live gebrachte nummers bevat, is nog voor discussie vatbaar. De klank (zowel muzikaal als vocaal) klinkt zuiver en lijkt dan ook bewerkt. Heel af en toe hoor je iets dat klinkt als een interactie tussen Tomlinson en het publiek, maar ook hier rijst een vermoeden dat dit gemonteerd werd. Meezingende of krijsende fans zijn voornamelijk te horen bij begin en einde van elk nummer. En heel vaak sterft die aanwezigheid aan het begin van een nummer abrupt weg. Alsof het letterlijk werd weggeknipt. Heel zelden hoor je de horde fans meebrullen tijdens een nummer. En wanneer dat toch het geval is, klinkt Tomlinson niet alleen onzuiver, maar is het duidelijk hoorbaar dat het publiek enkele tellen achter loopt met de tekst. Werd dit album ge-edit zodat voornamelijk Tomlinsons stem naar voren komt? Als dat zo is, dan is het natuurlijk de vraag wat er nog allemaal werd bewerkt.

Nochtans is het horen van de fans het leukste aan echt live opgenomen tracks. Het brengt instant de sfeer van een optreden terug en de luisteraar kan zich als het ware inbeelden hoe het eraan toe ging tijdens dat optreden. De aanwezige concertgangers, die nadien de live plaat te horen krijgen, worden teruggekatapulteerd naar de avond van het optreden en ervaren alles opnieuw. Ook de energie, die een artiest uitstraalt en krijgt tijdens optredens, is hoorbaar en voegt een extra dimensie toe aan een live plaat. Een dimensie die je niet hoort of ervaart bij een studioalbum.

Echte fans van Tomlinson zullen uiteraard opgetogen zijn met dit live album en zullen het concert helemaal opnieuw ervaren. Zij zullen ook reeds de digitale versie van deze plaat op hun streamingplatform hebben gedownload om grijs te draaien. En hoogstwaarschijnlijk hebben zij ook 23 augustus 2024 in rood omcirkeld op de kalender, want dan komt de fysieke versie (cd en lp) op de markt. Dat ze hun idool steunen is uiteraard fantastisch, maar wij zijn niet snel geneigd om hieraan ons geld uit te geven.

25 mei 2024
Marjolein De Smet