Lokkhi Terra - Meets Shikor Bangladesh Allstars - Bangla Rasta

Funkiwala Records

Lokkhi Terra staat voor een bijzondere fusie van Afro-Cubaanse invloeden en klanken uit Bangladesh. Een bijzonder diverse, multiculturele mix waarvan werkelijk gezegd kan worden dat het onwereldse muziek is. Dat heb je nu eenmaal met een veelkoppig collectief waarvan de elf leden uit alle hoeken van de wereld afkomstig zijn en die allemaal de eigen muzikale voorkeuren op een hoopje gooien. Nu brengt het in London gebaseerde Lokkhi Terra na debuut 'No Visa Required' en 'Che Gueva's Rickshaw Diaries'  een spiksplinternieuwe ep op de markt.

Meets Shikor Bangladesh Allstars - Bangla Rasta

Lokkhi Terra ontstond in Cuba onder impuls van spil en frontman Kishon Khan, die een synergie ontwaarde tussen de rumba in de straten van Havana en de baulmuziek in de mela's van Bangladesh. Die laatste stijl streeft een filosofie van innerlijke vrede en tolerantie na en werd in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Die connectie voelde hij ook in thuisstad Londen, waar de meest uiteenlopende gemeenschappen samen leren, leven en muzikale ervaringen uitwisselen. En ook op 'Bangla Rasta' doen ze hun voordeel met culturele uitwisseling. Zo werkt het collectief (met o.a. Justin Thurgur op trombone) hierop samen met de Shikor Bangladeshi Allstars, een band opgericht door dholmaestro Nazrul Islam.

Dit is zo één van die bands die je niet kan vastpinnen op een welbepaalde stijl of genre. Ze maken een geweldig klinkende mix van alles wat hen inspireert. En dat doen ze zowaar met elf muzikanten.

Met slechts vier tracks is dit een relatief korte ep, maar ze bewijst vooral dat het collectief muzikaal evolueert. Op de voorganger waren er nog invloeden uit folk, country, soul en jazz naast Indiaanse raga ritmiek, Afrocubaanse grooves, acidjazz, funk en vrije improvisatie te horen. Hier is het vooral roots, dub en reggae, die de basis vormen. Die bijzondere sound maakt hen ook uiterst geschikt als soundtrackleverancier; onder meer voor films als 'The Last Thakur' en 'Everywhere And Nowhere' en ook op de playlistjes van menig radiostation duiken ze vaak op.

In een twintigtal minuten dompelt Lokkhi Terra de muziekfan onder in een bijzonder groovy en lekker weghappende rootsreggae-ervaring. Maar deze 'Bangla Rasta' ep is in wezen vooral een fijn lokkertje voor de optredens. Wie de kans heeft om deze bende live aan het werk zien: zeker niet twijfelen! In een ideale wereld haalt deze bende het podium van muziekfestivals met smaak en oor voor wereldbands.

6 februari 2017
Philippe De Cleen