Liz Aku - Ankhor

Sonar Kollektiv

Terecht mee geplugd door DJ Lefto is 'Ankhor', het nieuwe album van Lize Accoe (De La Vega, Internationals, Jerboa). Zij laat onder meer soul en jazz, maar ook funk, hiphop en heerlijk beatwerk versmelten tot een knap geheel. 

Ankhor

Eerder zette de Belgische Accoe haar vocaal talent in ter ondersteuning van bands als Sweet Coffee, De La Vega - met wie ze destijds alle grote festivals afschuimde - en artiesten als Ozark Henry. Nu komt ze opnieuw solo, maar onder een andere naam, naar buiten. 'Ankhor' is de opvolger van 'Me, Versatile Me' waarop de zangeres samenwerkte met Peter Revalk, die een belangrijke rol had bij de funkbende Wizards Of Ooze.

Ondanks het geharrewar rond de naam en de bijzondere albumtitel stellen we verheugd vast dat ze onderdak vond bij het Berlijnse muzieklabel Sonar Kollektiv, dat ook albums van Jazzanova lanceerde. Met haar soulvolle stem en begeleid door topmuzikanten als pianist Jan Willems, bassist Juan Massens, gitarist Serge Hertoge, drummer Ziggy Van Wallendael en Mr. Leenknecht op turntables brengt ze op dit gevarieerde album een mix van genres en stijlen. Alweer valt haar bijzondere stem op die doet denken aan internationale toppers als Joss Stone en Erykah Badu, met wie ze een zekere voorliefde voor sensualiteit deelt.

Liz trok in een zoektocht naar zichzelf en nieuwe inspiratie naar Nieuw-Zeeland en vond er op haar weg Mara TK, frontman van Electric Wire Hustle. Die zag het potentieel van de vocaliste in, begeleidde mee de opnames en zocht mee naar een omkadering. En zo laat Aku zich op 'Ankhor'omringen door een mix van bekende (de alomtegenwoordige Lander Gyselinck, trompettist Bart Maris,...) en minder bekende talenten (Chief & Deheb, Zulu Moon, Potatohead People).

Opmerkelijk zijn de vocale samples (Martin Luther King) in opener The Drum Major Instinct (ft. Mara Tx). Die opener laat een akoestisch getinte sound (akoestische gitaar, subtiele percussie en zang) horen. Producent Mara TX hielp door het songmateriaal in te kleuren met kleine, twinkletwinkle-achtige accenten en versieringen die mee het verschil maken.

Het door fijne backing vocals opgetuigde Slowly laat traag, maar trefzeker een meer elektronicagerichte soulsound aan bod komen met als basis een heerlijke groove die het hele album aanwezig is. Aku houdt het beknopt, poppy en catchy in Ashamed dat door de fluwelen stem naar Hooverphonic lonkt, maar weet hier ook een fantastische vibe neer te zetten. Eén van de hoogtepunten is het in alle eenvoud pakkende Flight & Fall en het jazzier klinkende Just What I Need (met fijne trompetsolo).

Er is duidelijk lang en hard aan dit album gewerkt (check de titeltrack !), al merk je ook dat sommige tracks, ondanks de goede zang, iets te veel blijven hangen in eenzelfde sound; in Deceive The Mind bijvoorbeeld, dat haast gemaakt lijkt om even languit te relaxen. Dat is ook net het minpuntje aan dit album: het overtuigt niet helemaal op het vlak van assertiviteit en dynamiek. Daar staat tegenover dat er knappe songs als Seasons Change (haast een Stuff.-track met vocals) te vinden zijn en dat er veel variatie en originele vondsten (Hiding Alone) opduiken.

'Ankhor' is er voor de muziekliefhebber die op  zoek gaat naar ontdekkingen. We tippen maar al te graag deze release die vast ook op een dikke duim van dj's kan rekenen.

5 juni 2017
Philippe De Cleen