Lisa Hannigan - Live In Dublin

Ato Records

Live In Dublin

De uit Ierland afkomstige Lisa Hannigan is bij het Belgische publiek minder gekend, maar misschien moet hier verandering in komen. Aan Hannigan zelf zal het alvast niet liggen, want ze heeft een vierde album uit, een album in samenwerking met de klassiek getrainde muziekgroep Stargaze.

Reeds zeventien jaar is singer-songwriter Lisa Hannigan terug te vinden in de muziekwereld. En van die zeventien jaar, is ze reeds twaalf jaar aan het timmeren aan haar solocarrière. In die twaalf jaar bracht Hannigan reeds drie studio albums uit en nu ook haar eerste live album; een live album dat tot stand kwam met de hulp van de Duitse dirigent André de Ridder. Samen met hem en enkele andere componisten nam Hannigan reeds bestaande nummers onder handen en zo slaagden ze erin om stuk voor stuk nieuwe pareltjes van pure Indiefolkkunst te creëren.

Maar een herwerking is pas volledig geslaagd als deze ook perfect past bij het stemgeluid. En net dit hebben ze meer dan ooit kunnen bereiken. De reeds prachtige en dromerige stem van Hannigan werd naar nieuwe hoogtes gebracht. Haar delicate en breekbare stem komt uitermate tot zijn recht door op de achtergrond het geluid van een hypnotische wals te creëren, in combinatie met strijkinstrumenten en een minimale hoeveelheid aan percussie. Voeg hier nog gitaren en mandolines bij die zo zacht worden bespeeld dat ze amper te horen zijn en je krijgt een dromerige sound die je in een rustgevende trance brengt. En net in deze trance zweef je zonder moeite van het ene hoogtepunt naar het andere.

Nummers zoals Little Bird (uit ‘Passenger’), Lille (uit ‘Sea Sew’) en We, The Drowned (uit ‘At Swim’) komen wonderbaarlijk nog meer tot hun recht; een teken dat de samenwerking tussen Hannigan en Stargaze duidelijk een match made in heaven is. En zoiets verdient het om vereeuwigd te worden op een plaat. En waar kon dit beter gebeuren dan in de National Concert Hall te Dublin, de hoofdstad van Hannigans thuisland? 

Het mag gerust eens aangekaart worden dat indie en indiefolk muziekgenres zijn die steeds meer aan een opmars bezig zijn. Toegegeven: dit is zeker niet voor ieders oor bestemd, maar als je er open voor staat om rustige doch veelzeggende muziek te ontdekken, dan kunnen wij alvast dit genre meer dan ooit aanraden.

15 juni 2019
Marjolein De Smet