Lights A.M. - Clouds

Alfa Matrix

Clouds

Ken je van die momenten dat alles in de plooi valt? Dit is er zo eentje! Met als gegeven een act uit Noorwegen met tot de verbeelding sprekende naam Lights A.M. (zie je het Noorderlicht of de zonsopgang ook al?), met een elektronische sound die als een gemoedelijk deken om je heen glijdt en met een tweede digitale release die je vanaf de eerste noten in een gloed van melancholie en warmte hult.

Erlend Eilertsen ofte Lights A.M. (niet “ante meridiem”, in de voormiddag, maar “after midnight”) is iemand die graag het noordelijke, spirituele en emotioneel sterke karakter in zijn dreampop verwerkt. Eenvoudige en ontwapenende songs worden, sinds het Belgische Alfa Matrix het solowerk van de Essence Of Mind-frontman in 2019 oppikte, in een atmosferische productie gestoken vol galm en harmonie. Zachte beats kabbelen daarin onder een dik, wollen tapijt van ambientsynthesizers en shoegazegitaren.

En ’Clouds’ presenteert tien keer op rij zo’n fantasierijke, lichtjes etherische song waarin een wijdse sfeer samensmelt met Eilertsens hoge, gemoedelijke en licht vervormde stem. En dat is een welkome nieuwigheid en aanvulling na het instrumentale conceptdebuut ‘Stories Without Words’ van vorig jaar.

Het gaat niet niet enkel meer om fantastische composities en melodiën met een breed klankspectrum, maar ook om een spijtig genoeg niet altijd even verstaanbare, maar wel heerlijk glijdende zang, waardoor Lights A.M. in het vakje komt te liggen naast M83, Jay-Jay Johanson of zelfs een moderne OMD (De meerwaarde van die stem krijg je duidelijk bij beluistering van een instrumental als The Last Dance). Met dit verschil dat de geluidstrips van deze artiest je telkens vijf à zes minuten meeslepen.

Je weet ook wat dat betekent, beste luisteraar. Deze Noorse producer-songwriter vraagt maar één ding van je: gun jezelf de tijd en ruimte om ten volle te kunnen genieten van de optimistische gloed van de muziek. Vergeet de wereld, vergeet de tijd en de snoeiharde beats van zijn al veel langer levende emb- / industrialband Essence Of Mind. En doe dat bij voorkeur met een stevig volume zodat dit album ook je hart voldoende kan verwarmen.

Je hebt natuurlijk een punt als je zegt dat ‘Clouds’ net te veel en te lang blijft glijden en het na een gelijkaardige song of zeven misschien allemaal iets te zweverig wordt. Klopt! Die galmende wavedrum in Insecure is te onopvallend om nog helemaal bij de les te blijven. Maar ach …

De ene keer zoeken we naar een plaat met een uniforme sound en de andere keer willen we weer climaxen en pieken. Dan heb je het niet helemaal goed begrepen bij deze digitale release. Lights A.M. staat voor vrijheid, zorgeloosheid, genieten en dromen. En dan zien we weer die desolate landschappen voor ons en de extra dimensie die ze krijgen wanneer het ochtendgloren aanbreekt en afsluiter Waves met een kerkorgelachtige grandeur weggalmt.

13 augustus 2022
Johan Giglot