Lethum - This Fall Shall Cease

dunk!records

Een beetje een ongelukkige start voor de Belgische sludge-doomband Lethvm. Geen maand na het uitbrengen van debuut ‘This Fall Shall Cease’ op vinyl (een wedergeboorte van een plaat die al een jaar oud is) gooit bassist Ben de handdoek in de ring. Gelukkig heeft de band zich inmiddels herpakt om de opvolgende, Frans-Belgische tour te vervolledigen. Want de power en mokersound van dit album mag wijd gehoord worden. En dan is een goudgemarmerde plaat een extra mooie drager.

This Fall Shall Cease

De band heeft het duidelijk begrepen op dreunende, logge gitaarmetalen en een getormenteerde, krijsende frontman en stapt daarmee succesvol in de voetsporen van AmenRa. En dat is natuurlijk goed gezien, want zo pikt dit kwartet ook een graantje mee van de groeiende populariteit van dit soort zwarte sludge.

Lethvm laat zich echter voornamelijk ook voortslepen door de hysterisch krijsende stem van zanger Vincent in vaak erg intense, luidruchtige momenten die fel afsteken tegen dromerige, wat meer psychedelische postmetalgitaarriffs. Het opklaren van de hemel na een stevig onweer. Het is dit zacht-hard-spel dat deze Walen keer op keer succesvol uitspelen. En het is ook zo dat ze met slechts zes songs meer dan veertig minuten stevig van leer kunnen trekken zonder dan de aandacht een seconde hoeft te verslappen.

Zo opent dit album verdacht aaibaar en dromerig om even later het eerste, echte nummer, Wandering At Dawn, in te zetten met een schurende stonerriff. En dan zet Vincent zijn strot open, samen met de poorten van de hel. Toch bevat deze meer dan zes minuten durende klepper ook heldere melodieën en zelfs open zangfrasen, want de diversiteit van de frontman kent duidelijk weinig grenzen. Winter’s Journey daarentegen schiet meteen uit de startblokken met getier en gefrees in speedtempo om nadien extratraag de diepte in te duiken en zelfs een tijdlang te blijven ronddolen in een instrumentaal minimalisme waardoor de brulboei heen blijft schreien. Het maakt dat dit nummer net nog explicieter overkomt.

Wie zich thuis voelt in het zwarte wereldje van extreme, logge gitaarmetal en krijsende vocalen, krijgt er bij deze een flinke baby bij. Lethvm heeft zich inmiddels al een stevige plaats veroverd in het donkere muziekwereldje, getuige de vele positieve buitenlandse reviews en concertaanvragen. Wat nog maar eens bewijst dat het hier om een pittige, kwalitatieve klasbak gaat.

18 mei 2018
Johan Giglot