Lemon Twigs - Everything Harmony

Captured Tracks Records

Everything Harmony

Met Lemon Twigs weet je intussen dat de seventies en/of sixties nooit veraf zijn met klassieke elementen die dit zo mooi illustreren: klaterende poparrangementen (hallo, Todd Rundgren), mooie harmonieën (dag, Beatles en Beach Boys) en straffe songs. En ook op het vierde studio-exploot zijn dit andermaal de vertrouwde zaken. De titel 'Everything Harmony' verraadt het plan dan ook al driedubbel.

'Everything Harmony' is ook het adagio dat Lemon Twigs voortdurend doet surplacen tussen 1967 en 1976. En dat doen ze subliem, maar daar wringt ook een beetje het hippieschoentje, want als je zoals in Corner Of My Eye of Any Time Of Day een harmonieparel neerlegt, die voortdurend leermeester Brian Wilson uitdaagt, is het woord "pastiche" vaak niet heel ver weg. Invloeden zijn mooi en de kunde om er een popsong op verder te borduren eveneens, maar Lemon Twigs zijn tevens een beetje slaaf van die voorbeelden. 

Het is dus allemaal een beetje dubbel, want een angstballad als Every Day Is The Worst Day Of My Life blijft een klassieke popsong die nu eens niet breed gearrangeerd wordt, maar Spartaans akoestisch perfect tot zijn recht komt. En we zijn ook niet vies van een staal classic powerpop als What You Were Doing of Ghost Run Free, waarin ze de geestesgenoten van Teenage Fanclub naar de kroon steken. We durven bovendien even wegdromen, als ze breed georkestreerd inclusief strijkers en klavecimbel een liefdesbreuk prachtig verklanken in What Happens To A Heart

In welke context ze ook opereren, altijd opnieuw laveren de kwikzilveren stemmen en harmonieën van gebroeders Brian en Michael D’Addario centraal thematisch netjes tussen hoop en wanhoop, tussen liefde en chagrin d’amour, tussen eenzaamheid en vriendschap.

We hebben dus een dubbel gevoel bij ‘Everything Harmony’, waarbij vakkundig en met veel zwier het allerbeste van de sixties en seventies wordt geëxploiteerd en geoogst en toch is er ook dat verlangen om af en toe de tijdslijn te verschuiven van het tijdperk van weleer naar dat van 2023. Soms kan iets moois ook te mooi zijn om waar te zijn. Zoiets…

5 juni 2023
Laurens Leurs