Lee Fields - Sentimental Fool

Daptone Records

Sentimental Fool

Elmer Lee Fields is ongetwijfeld één van de grootste soulzangers op aarde. Met ruim vijftig jaar ervaring is dat natuurlijk niet heel gek en gezien de lijst met namen aan wie hij artistieke kunsten aangeboden heeft, is het al snel duidelijk dat er nog zo over denken. 

Lee Fields is eind jaren zestig zijn carrière begonnen. Ondertussen staan namen als BB King, Kool And The Gang, Tyrone Davis en Betty Wright in zijn lijst met contacten. Voor het nieuwe album 'Sentimental Fool' is hij naar de grondleggers van de soul, Daptone Records, gestapt. In de studio werkte hij met grootheid Gabriel Roth, die we kennen van 'Back in Black' van Amy Winehouse. Dat belooft natuurlijk het beste voor een album. 

En die belofte wordt met gemak waar gemaakt. Wanneer de plaat begint met Forever, horen we de ingetogen en van liefde zwangere stem van Fields gecombineerd worden met de herkenbare Daptone-sound. Met name de blazerssectie en het subtiele orgelspel op de achtergrond bepalen mee de klasse van dit nummer.

Soul gaat voornamelijk om puurheid en het uitspreken van je gevoel. En die gevoelens verspringen vaak van de zon naar de maan. Sentimental Fool is daarvan een uitstekend voorbeeld. Waar de openingstrack nog zo vrolijk en positief was, hoor je hier: "I couldn't see is was only me / that believed in love that could never be / Sentimental Fool I am". Ondanks de beladenheid van dergelijke teksten, geeft dit ook de pracht van soulmuziek weer. De manier waarop de oude rot zich hier blootgeeft, is iets wat niet veel muzikanten hem nadoen of gewoon nog maar aandurven.

Met Extraordinary Man wordt de diversiteit van dit album opnieuw benadrukt. Van soul schakelen we hier over naar een bijna authentieke gospelsong. Zeer subtiel en ingetogen hoor je enkel zang en een orgel in de eerste helft van de track. Daarna worden geleidelijk andere instrumenten toegevoegd om nog even extra gevoel toe te voegen aan deze ongekend mooie track. 

Wederom is het deze soulking gelukt een stralende diamant af te leveren. Hij bewijst hier wederom waarom hij één van de weinige echte soullegends, die er nog rondlopen deze dagen. Met twaalf songs is dit een knaller van een album, waarbij stilstaan haast onmogelijk is. 

Voor wie na dit album nog niet genoeg heeft van deze hartverwarmende soul, begin 2023 is de man te zien in zowel België als Nederland. Wij wachten in ieder geval smachtend op die dag.

31 oktober 2022
Jordi Rijnders