Lee Fields & The Expressions - Big Crown Vaults, Vol. 1

Big Crown Records

Big Crown Vaults, Vol. 1

Elmer Lee Fields zit al eenenvijftig jaar in het vak, maar de soul is niet uit hem te krijgen. In zijn indrukwekkende carrière heeft hij vele nummers opgenomen en een deel daarvan is onuitgebracht in de kluis beland. Zo nu en dan wordt die kluis geopend. Dat is ook wat er bij Big Crown Records is gebeurd. Het resultaat is een ongekende verzameling van vergeten parels van Lee Fields.

Bij het in handen nemen van ‘Big Crown Vaults, Vol.1’ valt in eerste instantie die prachtige schilderij van Lee op. Kunstenaar Taha Clayton - de man verdient het om hier even genoemd te worden - heeft hier een unieke impressie van deze artiest op doek vastgelegd. Het maakt van het kijken naar deze plaat alleen al een hele ervaring.

De inhoud van het album moet je vooral zelf ervaren: een te gekke combinatie van rustige en swingende songs op een onwijs mooie manier uitgebracht. Het begint met een vertolking van Little Carl Carltons, Two Timer, een nummer dat Lee al langer in het live repertoire heeft zitten. Speciaal voor wie de man nog niet aan het werk heeft gezien, is deze versie hier te beluisteren. Regenerate voert je terug in de tijd. Het authentieke geluid van drums en gitaar, het achtergrondkoor en daarbij de unieke stem van Fields maakt dit tot een echter uitschieter.

Een persoonlijke favoriet is Time. Lee legt hierin gevoel zoals weinig anderen dat kunnen. The Expressions, de band waarmee hij de laatste jaren samenwerkt, vullen deze gevoelens perfect aan. Sommige daarvan kun je uiten op de dansvloer. Daarvoor dient de echte dansvloerklassieker Do You Know? De groove van de drums is hier goed voor een strakke fundering.

Out To Get You is een nummer, waarvoor Fields nooit de vocalen ingezongen heeft. Desondanks swingt het toch lekker weg en is het hierop moeilijk stilstaan. De laatste vijf tracks zijn de instrumentale versies van de eerste songs op dit album. Na het horen van de nummers, voorzien van de stem van Lee, is dat toch wel even wennen, maar dat gebeurt al snel. Hier hoor je precies wat voor briljante muzikanten er aan het werk zijn, die soul op meerdere manieren weten te vertolken.

13 december 2020
Jordi Rijnders