Launder - Happening

Konkurrent

Happening

Nummers die beginnen met een geleende gitaar- en basklank van Robert Smith van The Cure doen ons stante pede de oren spitsen (Intake) en als ze er dan ook nog iets geheel eigens mee doen in de indie-niche, zijn we helemaal vertrokken voor een boeiende luistertrip. Launder presenteert een fris debuut.

Het doet allemaal erg Brits aan, maar de plaats van actie is niet Birmingham noch Liverpool, maar wel Californië alwaar ene John Cudlip resideert, die als Launder een eerste keer de neus aan het venster steekt met de ep 'Pink Cloud' in 2019 met bijdragen van die andere wavegroep DIIV en gitarist Zachary Cole Smith. Geen toeval dus dat diezelfde Smith samen met Colin Caulfield (ook al van DIIV) meeschrijven op twee nummers (Unwound en Chipper) van dit volwaardige debuut.

Straffe hooks en meeslepende melodieën, vergezeld van donkere teksten over strijd tegen verslaving, is wat je opgediend krijgt. Dingen als "I'm half asleep / quickly fading / From your street / into the pavement" op ‘Unwound’. Wat heel erg opvalt, is de bijzonder straffe klank, we hebben het laatste jaar zelden een plaat gehoord die beter klinkt dan deze. Dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat John Cudlip een geluidsfanaat is, die voor deze plaat drie jaar knutselde aan wel zestig demo’s, alvorens de studio in te trekken voor de definitieve opnamen. Een controlefreak ook, die ieder detail zorgvuldig bewaakte in alle dertien songs van deze plaat.

Hij deed dat met de kundige hulp van bassist Chase Meier, drummer Bryan DeLeon en gitarist Nathan Hawelu.  Opgemerkte gastvocaliste op Become is dan weer Soko, de bevallige Française, die u nog kan kennen van de noveltyhit I’ll Kill Her uit 2007. Het hadden er meer mogen zijn want haar onderkoelde stem past perfect bij de dynamiek van Launder.  Het geheel werd mede in goede banen geleid door Sonny DiPerri, die eerder al werkte met My Bloody Valentine, Nine Inch Nails en - daar zijn ze weer - DIIV in de New Monkey Studio in Van Nuys Californië, die ooit eigendom was van de betreurde Elliott Smith.

Een mooie collectie angstrockers op dit debuut van Launder. Het enige punt van kritiek is dat er iets meer mocht afgeweken worden van de waveformule en het perfectionistische proces, dat te weinig toevalligheden of sonische verrassingen bevat. Maar laten we elkaar geen kniesoor noemen: fraaie plaat, deze 'Happening'. En Chipper is één van de fijnere singles die we dit jaar al mochten aanhoren, al is het met een vergrootglas zoeken naar een radiostation dat dit durft spelen. Hallo Willy?!

31 juli 2022
Laurens Leurs