Larsen ft Alessandro Sciaraffa - Golden Leaf

Important Records

Golden Leaf

Voor fans van Michael Gira (Swans), Lustmord, Nurse With Wound of andere dark noise- en ambientgrootheden – dan weet je dat ook alweer. Het zijn trouwens ook stuk voor stuk muzikale Beëlzebubs waar het Italiaanse Larsen gedurende inmiddels zo’n twintigtal releases mee samenwerkte of op tournee ging. En dan komen we meteen ook bij het element “experiment”. ‘Golden Leaf’ is een ingekorte weergave van een eenmalig totaalspektakel op een geheime plek nabij Torino, Italië. Gedurende vier uur zorgde de band voor een live improvisatie vol noise-abstractie, bijgestaan door Alessandro Sciaraffa, die interactieve klankinstallaties toevoegde, terwijl chef Gabrielle Gatti voor speciaal aangepaste foodpairing zorgde.

Op plaat of cd moet je het dan doen met slechts twee molochs van klankavonturen. Een soort van onophoudelijke, massieve wall of noise vol zwarte gitaardrones, holle grafzerkgeluiden, tochtige samples of door elkaar ronkende synthpatronen. Een onheilspellend, sonisch geheel van voortdurende improvisatie en beweging dat vaak erg intens klinkt, maar ook meer durft uit de zinderen. Je denkt dat Larsen je één diep ambient noisegeheel geeft, maar wie goed oplet, ontdekt dat het kwartet zelfs elektronische altviool, akoestische gitaar, glockenspiel of accordeon in die experience gebruikt.

Niet dat het er verder toe doet trouwens, maar in het eerste geluidsavontuur zit meer beweging en overweldiging dan het intense, compacte, tweede epos dat met diepe bascadans, vaag luidende klokken en tochtige klanken eerder als een demonische Totentanz overkomt. Tot de tocht in de onderwereld in een nihilisme uitmondt van morbide, trage gitaaraanhalen.

Echt vrolijk zal het niet geweest zijn, daar in Torino. Eerder als een soort van sektarische duivelsverering waar Robert Langdon een puntje aan zou zuigen. Los van deze misschien niet voor iedereen zo fraaie invalshoek, is dit wel een sonisch spektakel dat de moeite loont om je aan over te geven. En nu kruipen we opnieuw in de kist tot de volgende volle maan.

4 januari 2023
Johan Giglot