Land Of Chocolate - Your Finest Hour

Turn To Start Records

Your Finest Hour

We hadden het eerlijk gezegd niet meer verwacht, maar hier is dan toch een nieuw album van Land Of Chocolate. Het voorgaande album dateert van twintig jaar geleden. Maar dit ‘Your Finest Hour’ laat horen dat het goed is dat de Amerikanen rond toetsenist John Buzby terug zijn.

 

Even het geheugen opfrissen: terwijl Christopher Buzby in de nineties met Echolyn artistiek en commercieel succes boekt, begint zijn broer John Buzby (Finneus Gauge) een nieuwe groep met Brett Kull (Echolyn) als producer. De elpees ‘Unikorn On The Cob’ (2001) en ‘Regaining The Feel’ (2004) slaan weinig aan buiten de States. De line-up van ‘Regaining’ tekent vandaag opnieuw present op ‘Your Finest Hour’, al deelt John Covach de credits voor de gitaren met origineel groepslid Brian O’Neill die ook de mix en mastering op zich heeft genomen.

Op de twaalf nieuwe songs hoor je de invloeden van de moedergroepen Echolyn en Finneus Gauge. Dat betekent complexe maar ongekunstelde composities en de focus op vakmanschap. Het is iets waar Amerikaanse bands zo goed in zijn: ingewikkelde muziek toch eenvoudig laten klinken. De groep klinkt nu even urgent als decennia geleden.

Typisch zijn de door effectpedalen gedicteerde gitaren, het swingende hammondorgel, de speelse piano en de vocal harmony, ook al komen alle zanglijnen van Buzby. Hij zingt niet over elfen en mythische helden, maar de kleine gevoelens van elke dag. Verwacht geen grootse epiek, maar compacte liedjes die naadloos in elkaar overvloeien. Steeds meticuleus, maar nooit te gepolijst.

“Some cakes take longer to bake, while most wines and whiskeys are meant to age longer before consumption” schrijft de groep op de bandcamppagina. Welaan dan, geef ons nog eens zo’n lekker stuk chocoladetaart!

14 augustus 2024
Christoph Lintermans