Lama Home Band - Sparebed Birthmarks

Bananafish Records

Sparebed Birthmarks

Het is heel simpel. Je neemt gewoonweg een risico als je een knalgele vinylplaat onder de naald durft te leggen van een zekere Lama Home Band met een stripfiguurhoes vol grappige details en reklame-achtige fantasieën. (Enkel al het logo van het eigen Bananafishin’ label als persiflage op het Fairtrade logo spreekt boekdelen). De inzet? De kans om voorgoed in het nonsenseland te verdwalen van dit avantgardistische collectief en buikkrampen te krijgen van het lachen.

Want ja, het Urbanus-gehalte lijkt torenhoog bij deze bizarre, tweede plaat van de Lama Home Band. Niet denigrerend bedoeld, maar eerder als een vorm van absurde humor en ongebreidelde creativiteit die genres en grenzen ver achter zich laat - de band goochelt graag met een naam als Residents. ‘Sparebed Birthmarks’ wordt aangekondigd als een mini-opera in vier episodes. Feit is dat D.Down en Kim Kang tussen maart 2018 en september 2019 ogenschijnlijk met paddo’s hebben geexperimenteerd om deze bizarre collage van tien “songs” samen te stellen (of eerder op cdr uitgebrachte ideeën te herwerken).

En weet je, de Lama Home Band maakt er effectief zo’n boeltje van dat het gewoonweg goed wordt. Een ritmische loop en funky gitaarriff als hardnekkige basis voor een future jazztrack vol samples en hubblebubbletrubbles? Computerspelletjes met brubbelbrobbelritme en DIY-gitaarflarden, Ikkeltje-Kramikkeltje-hiphop, bromvliegtechno, een peuterbigband of kozakkenfanfare die diamanten ringen verafgoodt? je zegt het maar.

Fragmentarisch? Natuurlijk. Onsamenhangend? Enigszins. Experimenteel? Dat spreekt voor zich. Er zit allicht een groter verhaal en rode draad in deze “opera”, maar die hebben wij in elk geval niet gevonden. Maar u moest onze glimlach eens zien, in combinatie met het enthousiasme van onze kinderen, wanneer dit knalgele, gelimiteerde stuk vinyl op de speler ronddraait (in tegenwijzerzin met het rondpunt-verkeersbord dat op het etiket in het midden is getekend). Dit is gek, leuk, kinds en met ongeremde fantasie. Gek zijn doet geen zeer, maar vraagt naar meer.

Of in heilige Lama Home Band-bewoordingen: “Avec ce nouveau longplay du l’ Lama Home Band et un jeu gratuit, vous enrichirez votre vie misérable”. Basta. 

Veel platen zijn er trouwens niet, dus grijp je kans!

15 maart 2021
Johan Giglot