Lali Puna - Two Windows

Morr Music

Elektronicalovers, verheug u. De Duitse elektropopgroep Lali Puna keert na een zeven jaar durende hiatus met 'Two Windows', de opvolger van het in 2010 verschenen 'Our Inventions' terug van even weggeweest. 

Two Windows

Lali Puna doet het momenteel zonder Markus Acher (The Notwist, Alien Transistor). Die wordt vanzelfsprekend gemist, maar de gewijzigde bezetting bewijst dat het ook anders kan. Binnenkomer Two Windows vangt aan met een reeks moodvolle beats, die ondersteund worden door een sensuele stem. "What do you want / .. / and break a leg", zo plaagt de in Korea geboren Valerie Trebeljahr de luisteraars. Grote klasse, als vanouds.

Het lijkt erop dat de band gewoon de draad oppikt waar ze hem destijds lieten liggen. Vooruitgeschoven single Deep Dream, dromerig en weerbarstig tezelfdertijd, wijst erop dat Lali Puna uit een diepe slaap is ontwaakt.

Af en toe neigt de sound wat naar de boys van Soulwax, zij het dat Lali Puna het meer moet hebben van subtiele gelaagdheden en nuance. Come Out Your House bijvoorbeeld is een kunstwerkje op zich. De beats en elektronische geluiden botsen en stuiteren alle kanten op, terwijl de zang van Trebeljahr op sensuele wijze de luisteraar verleidt.

Her en der zijn er opgemerkte guestspots. DNTEL levert een knappe bijdrage aan The Frame en de Amerikaanse harpiste Mary Lattimore stuwt Bony Fish naar grotere hoogten. En op het einde leveren ook MimiCof en Radioactive Man bijdragen. Zij helpen mee om het vertrek van Markus Acher op te vangen. In Wonderland herkennen we de speelse dromerigheid, die ook eigen is aan de Ijslandse band Mum. Andere referenties blijven experimentele geestesgenoten als The Notwist of Soléy, die zich onlangs met 'Endless Summer' liet opmerken.

Lali Puna gaat voor consistentie. Prikkelende, uiterst gelaagde nummers zoals Her Daily Black, The Bucket of Birds Flying High schipperen tussen dance en popmelodie en munten uit in strakheid en klankmatig experiment, zonder de song an sich uit het oog te verliezen. Uitgeleide doet Head Up High, een song waarmee ze met opgeheven hoofd afscheid nemen. Die klinkt op de meest Lali Puni-aanse manier groots. "Carry your head up high", zo luidt het.

'Two Windows' is een bijzonder geslaagde comeback van Lali Puna, een groep die ook zonder Markus Acher te koesteren valt. 

5 september 2017
Philippe De Cleen