Lagwagon - Railer

Fat Wreck Records

Railer

Het is alweer vijf jaar geleden dat Lagwagon de wereld verblijdde met aanstekelijke songs, maar eindelijk is er dan een nieuw album van de skatepunkers. En 'Railer' is die vijf jaar wachten zeker waard geweest.

Het mag eigenlijk als nostalgie bestempeld worden, als opener Stealing Light wordt ingezet. Want als u fan bent van de ninetiesskatepunksound, dan is dit echt een trip down memory lane en wordt u weer meegevoerd naar de periode waarin de skatepunk hoogtijdagen beleefde. Lagwagon heeft in al die jaren niks ingeleverd aan energie, kwaliteit en creativiteit. En dat terwijl ze nooit zijn afgeweken van de sound, waarmee ze begonnen zijn. Het is toch een hele kunst om altijd maar hetzelfde te doen zonder dat dat op de één of andere manier gaat vervelen.

Kenmerkend zijn vooral de metal-achtige gitaarsolo's, die ook op deze plaat niet ontbreken. Luister maar naar Surviving California en Bubble: geweldig uitgespeelde punkriffs met dwars er doorheen een shredding gitaarsolo. Niet veel punkbands doen en kunnen dit.

Frontman Joey Cape is altijd constant met zijn zang en dat is hier wederom niet anders. Cape heeft naast Lagwagon ook nog enkele soloplaten uitgebracht, die vaak helemaal akoestisch waren, en die invloed vind je op 'Railer' ook terug. Parable is daar een mooi voorbeeld van: het begint heel ingetogen en akoestisch, waardoor het een zeer pakkend en meeslepend nummer wordt. Het is bijna jammer dat de overdrive er uiteindelijk weer in komt. Bijna!

Het hele album is snel, catchy en melodieus. In Jini zit geweldig samenspel van drummer Dave Raun en basgitarist Joe Raposo. Gitaristen Chris Flippin en Chris Rest laten horen dat ze echt wel meer in hun mars hebben dan alleen maar punkriffs. Dark Matter en Fan Fiction zijn een stuk steviger en aggresiever dan de rest.

Frontman Joey Cape zingt in Fan Fiction: "Sounds like disappointment", maar daar kan de man deze plaat niet mee bedoelen. Die valt allesbehalve tegen. Lagwagon zet met 'Railer' een zeer sterk album neer, dat de ninetiesskatepunk hoog in het vaandel heeft staan.

17 januari 2020
Jerre Hoetink