Labtrio - Nature City

Outhere Music

LABtrio mag tien kaarsjes uitblazen en er staat een Europese tournee in de steigers. Het nieuwe album ‘Nature City’ gaat vanzelfsprekend om tien jaar samen muziek spelen, maar zet vooral de vriendschap tussen dit hechte trio in de verf waarbij de groep muzikaal een erg overtuigend verhaal weet neer te zetten.

Nature City

De groep bestaat uit de immer productieve drummer/componist Lander Gyselinck (Stuff., Beraadgeslagen, Ragini Trio, Howard Peach), pianist-componist Bram De Looze (Septych) en de veelgevraagde contrabassiste Anneleen Boehme (Frie Maline, Saragon, Gizmo, Mira). Op het debuut 'Fluxus' (2013) hoorde je nog veel lange stukken, die volop transformatie, beweging en dialoog centraal stelden. Bij de opvolger 'The Owls Are Not What They Seem' (2016) viel dan weer op dat de groep het klankpalet danig verruimde, onder meer door de input van gastmuzikanten Attias en Hoffmann op respectievelijk saxofoon en cello.

LABtrio schippert losjes tussen enerzijds avontuurlijk experiment en een grote creatieve vrijheid en anderzijds een strakke, vastomlijnde compositorische format. De ervaringen die deze muzikanten door de loop van jaren hebben opgedaan, zowel in als buiten de muziek en hun gezamenlijke zoektocht naar identiteit worden in dit album heerlijk samengevat. Het album, dat overtuigt en een glimlach op het gezicht tovert, is zo een beetje de synthese van tien jaar samen spelen.

Wat meteen op 'Nature City' opvalt, naast het prachtige artwork, is de aanwezigheid van twee stukken van J.S. Bach (Variation 15 en Fugue), waarvoor LABtrio erg inventieve en vernieuwende arrangementen bedacht. Het album is een mix geworden van nieuwe composities, al duiken er ook oudere, niet eerder gebruikte stukken op. En dat leidt tot hun meest evenwichtige album. Een album waar dit collectief een erg gerijpte sound laat horen die uit vele muziekgenres inspiratie put.

Met de door een solide drive gestuurde opener Elevator (een compositie van Gyselinck) geeft het trio meteen te erkennen dat het enorm gegroeid is. De track komt langzaam op gang, maar weet net daardoor sfeer en mysterie op te roepen. Het duurt maar een handvol minuten alvorens de groep als vanouds allerhande onverwachte wegen inslaat.

Ze slagen er zelfs in om Variation 15 (uit de beruchte Goldberg variaties) naar eigen LABtrio hand te zetten. Het is maar één van de vele hoogtepunten van dit album, want met Lumen bewijzen ze dat ze ook intimiteit kunnen verklanken en in de diepte (Inside Now) durven gaan. Vermeldenswaardig is zeker ook het door Bram De Looze gecomponeerde Ihor.

Dit soms iets te timide trio heeft in de allereerste plaats live zijn sporen ruimschoots verdiend. Ga hen zeker live aan het werk zien, want net daar voltrekt zich de magie. De groep trekt op Europese tournee, maar laat België en Nederland natuurlijk niet links liggen. Zo vindt de releaseparty plaats in de Gentse Handelsbeurs (24/02) en is er een niet te missen aperitiefconcert in De Schaduw (26/02), de locatie waar ze 10 jaar geleden hun allereerste concert speelden.

23 februari 2017
Philippe De Cleen