Kurt Elling - The Beautiful Day (Elling Sings Christmas)

Okeh Records

Een erg productief jaar was het voor de Grammy Award-winnende Kurt Elling, wiens nieuwe album 'The Beautiful Day'  helemaal in het teken staat van kerst. Maar Elling tracht er wel iets speciaals van te maken. Zo maakt hij rond bepaalde thema's (verwondering, mysterie, hoop) een songcyclus.

The Beautiful Day (Elling Sings Christmas)

Elling zelf beseft best dat een kerstalbum een nogal lastige affaire is, wil je boven het veld uitsteken. In de eindejaarsperiode komen er namelijk hopen releases uit, allemaal bedoeld om onder de kerstboom te belanden.

Hij wilde helemaal geen religieus getint album maken met een dieperliggende boodschap. Wel stelt hij dat het eindejaar een donkere periode is voor velen, en dat sneeuw en eenzaamheid er deel van uitmaken. Dat iedereen  naar binnen rent om er in het beste geval met familieleden te kunnen feesten en vieren. En dat hij net rond dat thema een album wilde maken.

Het is dan ook behoorlijk moeilijk om als artiest de kerstclichés te vermijden, al gaat een kerstalbum vanzelfsprekend gepaard met een erg rijke geschiedenis. Elling, een gelauwerde vocalist, steekt de hand uit naar verschillende genres : zo typeert zijn nieuwe album zich als een jazzalbum, maar strekt hij de hand naar verschillende genres. Er zijn de typische kerstcarols, maar evengoed is er soul en zelfs een snuifje Dan Fogelberg folkrock aanwezig.  En met Michigan Farm duikt Elling helemaal de muziekgeschiedenis in, gezien de compositie zich baseert op The Cradle Song, Op. 1 door Edvard Grieg.

Qua songkeuze bouwt hij ook voort op songs geschreven door Leslie Bricusse voor de niet zo gekende filmmusical 'Scrooge'. Bijzonder is ook dat hij Good King Wenceslaus recycleert door er fragmentjes van te gebruiken, die niet tijdgebonden zijn en die doorheen het album opduiken.

Elling heeft daarvoor beroep gedaanop pianist Stuart Mindeman en gitarist John McLean. Daarnaast heeft hij bassist Clark Sommers ingelijfd, die het catchy Christmas Children van een arrangement voorziet. Drummer Kendrick Scott herwerkt Little Drummer Boy aan de hand van een New Orleans streetbeat en niemand minder dan Tori Amos pende een stukje van We Three Kings mee.

Misschien wordt de feel van het album goed gevat door Some Children See Him. De magie van de kerstsfeer kan namelijk niet opgedrongen worden. Het is een eenvoudig nummertje dat onze eigen geconstrueerde grenzen in vraag stelt. Kerstmis is voor iedereen anders en wordt ook zo als dusdanig ervaren. Het leuke is dat Elling een album maakte dat universeel genoeg is om boven het kerstgewoel uit te stijgen. Dat heeft te maken met zijn vocale kwaliteiten: hij bezit een warme, zij het wat cleane en heldere stem die het nieuwe songmateriaal goed weet te vatten.

Een van de meest ontroerendste momenten is als zijn dochter Luiza de titeltrack onder handen neemt. Met een eerst nog wat aarzelende, maar zuivere en lichthese stem weet ze tranen bij de luisteraar te ontlokken.

In zijn geheel is 'The Beautiful Day' een aardig tussendoortje; geen groots mirakel, maar dat hoeft ook niet. Overigens zien we onszelf dit plaatje ook in de zomer draaien, hetgeen illustreert dat dit album zeker kwaliteiten heeft.

29 november 2016
Philippe De Cleen