Krankland - Wanderrooms

Little Trouble Disks

Nu Little Trouble Kids er (even) de stekker heeft uit getrokken, komt Thomas Werbrouck op de proppen met een nieuw project. Krankland is de naam en met 'Wanderrooms' is er een eerste album vol veelzijdige, niet voor een gat te vangen songs.

Wanderrooms

In tegenstelling tot de punky sound van Little Trouble Kids, klinkt Krankland naast persoonlijk eigenlijk vooral intiem en weemoedig. Let op: verwacht geen depri-plaat, want het mag er bij moment ook best melodieus en swingend aan toe gaan. Maar toch legt Werbrouck er heel hard de nadruk op dat Krankland geen soloproject is, maar een groep; De songs vertrokken bij hem, maar kwamen pas tot ontbolstering in Studio Jezus in Hoboken met Pascale Deweze achter de knoppen en muzikale duveldoetal Janko Beckers (Golden Tieger), drummer Christophe Claeys en bassist Thomas Mortier als muzikanten.

Daar bloeiden de ideeën open, los van alle conventies, maar door vooral veel te spelen en de chemie tussen alle actoren in de studio zijn werk te laten doen. Op die manier werden op tien dagen tijd tien songs opgenomen, goed voor de plaat ‘Wanderrooms’.

Eigenlijk vat openingssong Holding On het proces van Krankland zowat samen. Een eenvoudige binnenkomer met enkel gitaar en zang, maar zachtjes aan ontbolsterend met in eerste instantie heerlijke samenzang en op termijn en quasi geruisloos met de volledige band.

In The Realms Of The Unreal werd als allereerste single gelost op Record Store Day 2016 en heeft een psychedelische ondertoon en sfeer. Tweede single Summer Avalanche van zijn kant is dan weer zo poppy en catchy als het maar kan zijn en doet ons reeds met nostalgie terug kijken op de zomer.

Rat Race Of The Slugs komt lieflijk binnengewaaid met belletjes en engelengezang, maar vervelt dan heel snel in een bijtende slackersong. Het contrast met het daaropvolgende nummer, Oh My Love, kan in al zijn soberheid niet groter zijn. Een zeer schoon liedje tout court.

Het meest meeslepende reffrein vinden we terug in Land Of The Hope And Sores, een nummer dat heel goed zou gedijen in de jaren negentig, maar ook nu zeker zijn mannetje kan staan. And He Rows is een liedje dat zich, mede dankzij de vele verschillende tierlantijntjes, beetje bij beetje prijs geeft.

‘Wanderrooms’ is wat men een straf debuut pleegt te noemen; solide band, straffe sound en sterke songs. Er valt niet onmiddellijk een sticker te plakken op ‘Wanderrooms’. En het leuke is dat dit helemaal niet stoort.

20 november 2016
Patrick Blomme