KRANKk - Dark

KRANKk Records

Dark

Fan van ronkende baslijnen, doordravende drums en pikdonkere, melancholische vibes? Dan is ‘Dark’, KRANKks jongste worp, ongetwijfeld iets voor u. UK Grime, maar dan anders. Een schot in de roos, en een voorbode voor een mooie toekomst.

KRANKk, een driekoppige groep uit het Antwerpse, is al een tijdje geen onbekende meer in de Belgische muziekwereld. Na de release van de debuutsingle How We Here, een goed jaar geleden, brachten ze al snel de Like That uit, een samenwerking met de Belgische beloftes Blu Samu en Miss Angel. Toen al was duidelijk dat KRANKk het weleens ver zou kunnen schoppen: de gitzwarte sound, die meteen doet denken aan de Londense undergroundscene, met die Belgische toets was bijzonder, lonkend en bezwerend. Meer is wat we wilden en meer is wat we kregen. In mei van vorig jaar verscheen Crazy, een collaboratie met de talentvolle David Ngyah en tevens een voorsmaakje van debuutalbum ‘Dark’, dat er nu ein-de-lijk is.

Een passendere titel voor de plaat zouden we alvast niet kunnen bedenken. ‘Dark’ is zo intimiderend dat het een zonsverduistering zou kunnen veroorzaken. Escape, het intronummer, zet alvast de toon: angstaanjagend gezang, kale percussie en kleine glitch-effectjes lijken je rechtstreeks naar de onderwereld te transporteren. Of beter: naar het diepste en zwartste van je ziel. Alleszins naar een plek waaruit we maar wat graag willen ontsnappen, al zal dat – zo wordt al snel duidelijk – niet echt lukken.

Zo komen we na het intense, ietwat opzwepende Aberrant, dat op de één of andere manier doet denken aan die stokoude Skream-remix van La Roux’ In For The Kill en aan het loeiende Don’t Forget. Daarvoor schakelde het trio de hulp in van de Londense MC Manga Saint Hilare en multitalent Coco. Het nummer heeft weliswaar veel potentieel – we houden van die interactie tussen de scherpe lyrics en het vettige instrumentaalwerk – maar bij het refrein slaat de MC de bal volledig mis. We begrijpen dat zulke hooks aangenaam zijn om op adem te komen, maar in onze oren klinkt het meer als verkrachting van een oerdegelijke single in een poging tegemoet te komen aan de mainstreamtrends. Niet nodig, gasten!

Gelukkig komen al snel weer nummers als Of Us en Crazy – Dub, die ons opnieuw de dieperik induwen met zielsrakende bassen, gebroken percussie, verstoorde gitaren en donkere ambient. Zeker bij die laatstgenoemde – flashback naar de oude KOAN Sound – krijgen we de kriebels: het is van het dubstep-tijdperk (2006-2010) geleden dat we nog zulke vettige baslijnen hoorden. Is een heropleving in de maak? De opkomst van artiesten als KRANKk en Corrupted lijkt ons alvast geen toeval. Bovendien was Rampage nog nooit zo populair.

Uiteindelijk komen we na Rapture, dat met die golven, zingende sirenen en meeuwachtige geluiden zo de soundtrack van een donkere scene uit 'Pirates Of The Caribbean' zou kunnen zijn, aan bij slotnummer Crazy (Groove Chronicles Broken Step Refix), een funky basnummer dat overduidelijk gemaakt is om dansvloeren te vullen. De swingende percussie en opgewekte vocals werken bijzonder aanstekelijk en zullen er zeker in slagen om de benen van de toeschouwers in werking te zetten tijdens de live shows.

Het is duidelijk: KRANKk is een uiterst getalenteerd collectief dat het zonder twijfel ver zal schoppen in de muziekwereld. ‘Dark’ is nog maar het begin van een lange rit naar de top, maar wij zullen er zijn om die mee te maken. Rock – euh, bass? – on!

15 maart 2020
Jeroen Poelmans