Kraak & Smaak - Juicy Fruit

Jalapeno

Het blijft een leuke naam, die de Leidse producers verzonnen. De drie heren versmelten inmiddels al een dik decennium de smaakvolle warmte van discofunk met de kraak van progressieve, hedendaagse elektronica. Iets verraadt echter dat vijfde langspeler ‘Juicy Fruit’ meer overhevelt naar het eerste.

Juicy Fruit

Wie Kraak & Smaak zegt, moet de termen fun en funk goed in het achterhoofd houden. Want deze heren swingen als een monster en doen dat, zoals in hun begindagen, ongecompliceerd en met de nodige energie. Meer nog: live verschuilen ze zich niet achter enkele Apple-schermpjes, maar nemen ze een berg gastmuzikanten mee en de blazers van het Amsterdamse Gallowstreet; om maar te zeggen dat het gerust mag knallen.

Wat niet wil zeggen dat enige ingetogenheid af en toe op zijn plaats is, die zwoele geremdheid van Prince indachtig (opener Prescription neemt de synthesizermelodie van I Would Die For You over en zet daar een pittige housebeat onder). De afgeblokte gitaarriffjes, de slappende bas,… pure sensualiteit. Kraak & Smaak durft zich hier regelmatig erg laidback te gedragen. Waar soul de funk wat verdrijft op My Mind’s Made Up met de diepvibrerende, vocale bijdrage van Berenice Van Leer bijvoorbeeld, die ook in de liveshows als frontvrouw optreedt.

Verder neemt het vuurwerk op ‘Juicy Fruit’ halfweg een beetje af en durven de heren met ondermeer een sfeervolle bossa nova met dromerige blazers (Hands Of Time) ook wat meer ingetogen uit de hoek te komen. Meteen een mooi kader voor de falsetzang van de Britse neosoulzanger Alxndr London. Broeierig of sensueel, nooit neemt de swingende “funkyness”, echt af (het wat vreemde instrumentale synthesizerambientintermezzo Lake Eerie en de lome afsluiter Lake Moon misschien buiten beschouwing gelaten). Toegegeven, niet elke song komt even overtuigend uit de kast, maar deze plaat huppelt toch heerlijk vlot voorbij.

Dit is een echt zomeralbum; exotisch en swingend, maar tegelijkertijd ook genietbaar vanop de luchtmatras in het zwembad (liefst met bijhorende mojito). ‘Juicy Fruit’ werkt op de (glim)lachspieren, dat staat vast. Zelfs een wat meer ernstige Toxic Love Affair blijkt een aanstekelijke, muzikale brok. Kraak & Smaak dringt zich nooit op, maar dwingt liefde af. Laat dat nu net de kracht zijn van funk: stimuleren en tijdig loslaten. 

25 september 2016
Johan Giglot