Kowzi - Way To Go

Eigen beheer

Way To Go

Kowzi is de groep – of moeten we eerder van een project spreken – rond Olaf Janssens en nog enkele vrienden, allen reeds enkele jaren bezig in die brede biotoop die ook wel eens "de muziekwereld" wordt genoemd. Dat gezelschap heeft nu een heuse plaat klaar die langs talloze kanalen op de wereld wordt losgelaten. 

Eerst en vooral is er een sterke opener. WIred steunt op een rustige piano en plooit dan door een knap arrangement met een vakkundig crescendo open tot een fraaie song in de goede betekenis van het begrip om dan tegen het einde de initiële rust terug te vinden. Onze aandacht is meteen gewonnen.

'Way To Go' komt er nog geen jaar na de vorige. Dat zou kunnen wijzen op een niet te stelpen inspiratie en dat hoor je dan wel. Of misschien op een beetje overhaasting en dat hoor je eveneens (een beetje). Zo bevatten Way To Go en Leave It All knappe invallen, leuke ideetjes, horen we er Little Feat of zelfs Steely Dan in, maar het is nog te veel los zand. Het wordt nog niet allemaal uitgekristalliseerd tot een krachtig geheel. In haast elke song zit min of meer een catchy lijn of een sterke passage, maar zelden boeit het echt van begin tot einde. Zijn we te streng? Oordeel zelf! Uptight ontsnapt er ook niet aan evenmin als Piece Of Cake.

Voor Out Of Mind maken we graag een uitzondering. Dit is zonder meer knap werk. De outro van Playalong kan ons eveneens bekoren. Bij de eerste noten van Home dachten we even dat het Kerstmis was, maar het bleken de klokken bij iets wat een ballade zou worden over een vader die zich bekommert over zijn zoon. Een niet zo frequent voorkomend thema, maar wel oprecht klinkend. About The Walk is de duidelijkste titel van de hele plaat: een dartel huppelend pleidooi voor het simpele wandelen in de natuur. Een eerste coronasong? Met een ode aan het trieste lied sluit Kowzy in Fine op enkele spaarzame pianotoetsen de plaat erg gaaf af.

'Way to go' heeft dus uiteindelijk meer plussen dan minnen en dat is een …. euh, pluspunt. Wellicht zit er een heel straffe plaat in het project Kowzi verborgen, want wat we hier horen, is veelbelovend maar voor een echt grand cru heeft de groep nog wat rijping nodig.

19 mei 2021
Frank Tubex