Kondi Band - Salone

Strut Records

Ergens halfweg tussen Afrikaanse muziek en hedendaagse elektronica, daar valt het debuut van het duo Kondi Band uit Sierra Leone te situeren. 

Salone

Ze zijn slechts met twee ; de blinde kondispeler (duimpiano) Sorie Kondi en de Amerikaanse producer  met roots in Sierra Leone, DJ Chief Boima. Het project ontstond toevallig: Boima ontdekte een video van één van de originele tracks van Sorie (Without Money No Family) en zag meteen het enorme potentieel van zowel vocals als de catchy melodietjes op de duimpiano. Bovendien bracht Sorie een humane boodschap, waardoor je onmogelijk niet emotioneel geraakt kon worden. Boima besloot meteen om die track te remixen. En voor hij het wist, werd de remix overal gedraaid.

Het album legt een lijn tussen Detroit-techno en Afrikaanse rootsmuziek. En Sorie Kondi mag dan wel een folkinstrument bespelen, zijn visie op muziek is die van een technoproducer, die zoekt naar een dansvriendelijke drumbeat om zijn vrolijke duimpianomelodietjes mee te ondersteunen.

Een eerste ep 'Belle Wahalla' kwam uit in 2016. Die bevatte de track Yeanoh die op diverse playlists terechtkwam en hier de set mag openen. Opmerkelijk is het trage tempo waarmee het duo dit album aftrapt. Yeanoh (Powe Handa Blingabe) heeft in de kern licht dansbare percussie, met naar het einde toe wat synths. Opvolgers Belle Wahalla en Titi Dem Too Service trekken het tempo vervolgens op, maar weten evenmin de sfeer erin te brengen. Wel wordt er getracht om via allerhande toevoegingen (trompet) een tropische context aan te brengen.

Als concept is het interessant; alleen laat de veel te sobere en magere uitvoering soms te wensen over. Algauw wordt het album nogal eendimensioneel en vlak. Een (soms droge) beat, wat  percussie en dan wat vocals. Dit gebrek aan variatie valt meermaals op. Thank You Mama passeert zonder echt de aandacht te trekken. Vrijwel nergens wordt de dansbaarheid echt uitgespeeld en dat is een gemiste kans.

'Salone' is een luisteralbum met enkele aardige intermezzi zoals de Chief Boima-remix van Without Money, No Family. De nummers zullen het ongetwijfeld goed doen in zwoele bars, maar volledig overtuigd zijn we niet.

26 juni 2017
Philippe De Cleen