King Hiss - Mastosaurus
Eigen beheer
Twee jaar nadat King Hiss zich met debuut 'Sadlands' op de kaart zette, komt de Vlaamse stonerrockband met een vooraf veelbelovende opvolger. 'Mastosaurus' werd aangekondigd als een volwaardig conceptalbum, uiteraard in geheel eigen stijl.
Want bij conceptalbums denkt men al snel aan bombastische rockopera's of epische progrocksessies, maar natuurlijk kan een (muzikaal) verhaal ook verteld worden met behulp van vertrouwde attributen. Bij King Hiss spelen die hersensplijtende stonergitaren daarbij logischerwijs een hoofdrol.
Dat kan leiden tot een zwaar en slepend nummer als opener Homeland, maar net zo goed tot iets vlots en pakkends als Tourniquet, dat aan de ene kant plek biedt aan een soepele melodielijn en tegelijkertijd de nodige scherp gekruide breaks bevat. Daarmee is de toon gezet voor een tamelijk rijk luisteravontuur. Een belangrijke kern hiervan wordt gevormd door Black Sea Slow Death, We Live In Shadows en de titeltrack. Ze kennen allemaal hetzelfde ritme en passen dus perfect in elkaar als een geheel. Dat is goed voor de muzikale rode draad op de plaat, maar gaat na een tijdje wel vervelen. Gelukkig wordt er daarna nog ruimschoots uit andere vaatjes getapt, zoals bij het ultrasnelle Egomaniac dat eindigt in een onvervalste metalsolo.
Alle nummers dragen bij aan het verhaal dat centraal staat. Het gaat over een anti-held die er van situatie op situatie vooral uit moralistisch oogpunt niet bepaald op vooruit gaat. Regels als “I will always be a renegade,” en “My right hand is my killer hand”, lijken het noodlot te verzegelen. Stuck In A Hole, een strakke powerballad precies halverwege het album, spreekt met die titel ook boekdelen. Alleen het instrumentale Requiem For The Lost kunnen we iets minder goed in de verhaallijn plaatsen. Het is een imposant slotakkoord op piano dat een zekere spanning opwekt en daarmee ook prima als opener kan dienen. Met andere woorden: dit smaakt naar een vervolg.
Voor wie het werk beluistert met de oren van een poprockfanaat, is 'Mastosaurus' waarschijnlijk te zware kost, maar wie meer thuis is in de stoner- of metalhoek, zal de creativiteit van King Hiss zeker op prijs stellen. Deze band kan niet alleen dat typisch zware geluid voortbrengen, maar weet er ook iets aardigs mee te doen.