King Dalton - Thilda

Waste My Records

Een stel bohèmiens maakte drie jaar geleden een eigenzinnig album waarbij de grenzen van rootsmuziek werden opgezocht. De groep kwam daarna in contact met regisseur Toon Slembrouck die hen vroeg om de titelsong voor de televisieserie ‘Tom & Harry’ te schrijven. Dat bracht hen tien weken in prime time op je televisie. Diezelfde groep komt nu met een nieuwe plaat en is klaar voor de mainstream.

Thilda

Niet dus. Pieter en Jonas De Meester, Jorunn Bauweraerts, Tomas De Smet en Frederik Heuvinck zaten tegelijkertijd al in de opnames voor deze plaat en daarvoor sloten ze zichzelf drie maanden op in een oude villa in Kalmthout. Daar, in villa Thilda, konden alle invloeden, die de leden op hun reizen naar o.a. India (zie outro van A Little Meditation) opdeden, rustig naar boven borrelen en zich vermengen met inspiratie die ze vonden in het werk van o.a. Zappa, The Doors en JJ Cale.

En wat krijg je dan? Een avontuurlijke plaat waarin de rode draad het verlangen is om elders te zijn. Want ook al had de band het volgens de bio geweldig naar zijn zin in de villa: hun geesten lieten zich niet kooien, ook muzikaal niet.

Niet dat ‘Thilda’ een compleet andere richting uitgaat dan de debuutplaat, maar door de toevoeging van elektronische toetsen, de geluiden en sound van het huis en de iets donkerdere teksten gaat ze toch verder dan ‘King Dalton’, ook al horen we nog steeds vleugen jazz, shots van rock-‘n-roll, aangewaaide wereldmuziek, diepe blues en wat punches soul en funk.

“Give me permission to go / I’m on a mission you know”, klinkt het op de stomende opener Ignorance. Wat die missie is, wordt nergens duidelijk, maar dat de weg langs kronkelige paden en verlaten, weidse vlaktes leidt, spreekt duidelijk uit de scheve gitaren, de ingewikkelde drumpatronen en het uitgebreide instrumentarium.

De reis leidde ook langs Seagull City. Geen idee waar die ligt, maar je wordt er verwelkomd door een baritonsax en zoete gezangen. En niet ver daar vandaan grazen er bizons en als de zon opkomt in Sheperd’s Shadow wil de band alweer verder trekken.

Soms verlangen ze niet alleen naar een andere plaats, maar ook naar een andere tijd. “Where are the people of the revolution”, vragen ze zich af in het groovy Revolution en meteen spreken ze de wens uit om naar Mexico te verkassen. En in het aangrijpende 1600 zouden ze de tijd terug willen draaien omwille van verloren kansen in de liefde. Zo heeft ongeveer elk van de elf songs wel iets met verlangen; tot en met bluesy slotnummer Hey Times (of is het Hay Times zoals in dit filmpje te zien is) over heimwee naar gelukkigere dagen.

Als bonus is er ook nog de themasong van ‘Tom & Harry’, die perfect aansluit bij de rest, want ook de reeks ging over het verlangen iemand anders te zijn. Hopelijk blijft King Dalton nog lang zijn dwarse zelf en levert het nog zulke aardse en energieke platen af.

King Dalton speelt live op:

5 september: In de Kringloop Festival - Zwolle​/NL

20 september: Leffingeleuren Festival

​​20 september: Release​concert​@ Villa Thilda-​Kalmthout

​25 september: Releaseconcert @ De STUDIO - Antwerpen

26 september: Birthday instore @ Waterput BoZ/NL​

2 oktober: Mezz​-Breda​(w/ The Handsome Family)​/NL​

​8 oktober: Charlatan-Gent 

​14 november: Decibels Dommelhof - Neerpelt​

18 november: MOD-Hasselt​

19 november: Club De B, Torhout

​16 december: Depot - Leuven​

3 september 2015
Marc Alenus