Kim Myhr - Bloom

Hubro

Componist-gitarist Kim Myhr maakt deel uit van de Noorse, experimentele scene. Hij is een erg actieve muzikant die regelmatig werk schrijft voor kamerensembles, elektroakoestische bezettingen en theater. Op 'Bloom' stuurt hij zijn muziek in een nieuwe, elektronische richting.

Bloom

'Bloom' werd opgenomen in twee fasen: twee weken schetsjes opnemen, daarna zes weken van plinke plonke doen. Myhr wilde het geluid van de twelvestring een heel andere richting uitsturen. Op het korte album (vijf composities in een halfuurtje tijd) horen we hem vooral met overdubs, elektronica en akoestische) gitaren in de weer. Hij putte daarbij inspiratie uit albums van Ram Narayan, Milton Nascimento en andere psych-folkalbums uit die periode. Daar waar 'All Your Limbs Singing' een wat kort tussendoortje was, bevat 'Bloom' composities, die al jaar en dag meegaan.

De in Oslo opgenomen plaat wordt vooral door elektronica gedefinieerd, al is het geen elektronica-album in de strikte zin van het woord. Wel tracht Myhr een geluidsconstructie, waarvoor hij de mogelijkheden al op eerdere albums onderzocht, op te bouwen. En ook al klinken de composities op 'Bloom' best experimenteel en komen zij voort uit improv, toch weet Myhr er iets boeiends van te maken.

Dat heeft te maken met de wat onconventionele benadering van de gitaar, die slechts één van de vele geluidslagen is. Door een akkoord lange tijd aan te houden, bouwt hij een droneachtige textuur op die de basis legt voor zijn composities. Zo is de bijna acht minuten durende opener Sort Sol een opeenvolging van gitaarbewegingen.

Eens hij op dreef is, kan het echt alle richtingen uit. Af en toe neemt het grillige, weerbarstige gitaarwerk de overhand, dan weer de subtiel sudderende elektronica (O Horizon). Naarmate het album vordert komt Myhr vaker los van de hoge, zelf opgelegde productionele eisen (het suggestieve Peel Me). Hoogtepunt is het monolitische, dik elf minuten lange improvbommetje Milk Run Sky.

'Bloom' is in ieder geval de moeite waard om te beluisteren. Een speelse en exploratieve, vijfdelige suite vol experimentele geluidsmanipulaties en modulaties. Benieuwd welke richtingen Myhr nog allemaal gaat inslaan.

19 november 2016
Philippe De Cleen