Killswitch Engage - Atonement

Metal Blade Records

Atonement

Zes jaar lang al hebben mainstream metalpioniers Killswitch Engage de sound verfijnd met frontman Jesse Leach. Leach verving Howard Jones in 2013, maar kan na drie geweldige albums uiteraard niet meer als nieuw lid worden beschouwd. Op het nieuwe album zorgt hij met zijn collega's voor een paar leuke verrassingen.

Het album start met Unleashed. De beukende drums van de intro beginnen waar het vorige album 'Incarnate' ons in 2016 achter liet. We worden meteen meegezogen in de Killswitch-mood. Frontman Leach stort zijn hart uit. Net daarom houden mensen zo van deze band.

Dan gaat het verder met The Signal Fire. Niemand minder dan voormalig frontman Howard Jones doet mee op deze song. Het is snel, het is opwindend, het is hard en Leach zorgt voor de nodige opwinding met de openingsbrul: "Yeah!" De gitaren gaan in overdrive, wanneer Jones naar voren stapt met die nostalgische vocalen. Killswitch Engage heeft altijd heel duidelijk laten weten dat ze nog dikke maatjes zijn met de voormalige frontman. En dat wordt in dit nummer bewezen.

Een paar nummers verder volgt The Crownless King. Niemand minder dan Chuck Billy, frontman van thrashmetalband Testament, verleent zijn medewerking op deze song. Het duet werkt, zij het redelijk anders dan met Jones. Deze song krijgt dan ook een meer thrashy sound.

As Sure As The Sun Will Rise en Know Your Enemy lijken meer experimentele songs. De achtergrondzang krijgt een beetje de bovenhand in de refreinen; een vermakelijke variatie. Know Your Enemy borduurt enigzins voort op de thrashsound en dat mag. In I Can't Be The Only One wordt de thrashy sound vermengd wordt met de gewoonlijke metalcore. Afsluter Bite The Hand That Feeds gaat helemaal los. Frontman Leach isoleert de scream, terwijl de rest van de band stil blijft. Het is de stilte voor de storm. De heren geven echt alles terwijl ze switchen van melodisch naar een chaotische metalen ontlading.

'Atonement' zou wel eens hun beste album kunnen zijn. Het behoudt de eigen sound, maar introduceert tegelijk een nieuw geluid. Het getuigd van lef om af te wijken van wat je normaal doet. Dat kan best verkeerd aflopen, maar in dit geval pakte het heel goed uit. Killswitch Engage bewijst nog steeds aan de top te staan.

24 augustus 2019
Jerre Hoetink