Khroma - Ex Nihilo

Inverse Records

Ex Nihilo

"Wat als we nu eens elementen uit djent, nu-metal, groovemetal, hardcore en triphop overgieten met een vette 'electronic' saus? Benieuwd hoe de persmuskieten dat gaan benoemen", moeten de Finnen van Khroma in één of andere ladderzatte bui hebben gedacht. Ondertussen zijn we natuurlijk al veel gewoon en dus omschreef iemand het "gewoon" als elektrometal, een variaWe hnt binnen alternative metal dus. Voilà, job done!

Op de voorgaande albums hintte de band al naar diverse kruisbestuivingen en werden synths vooral nog gebruikt om enige sfeer en vulling te creëren. Met de song Alarmists (uit 'Stasis', uitgebracht in 2016) kregen we dan te horen waar het uiteindelijk allemaal naartoe zou gaan. Plots duiken zware beats op en komen de synths een stuk meer op de voorgrond zonder dat de zware riffs het onderspit moeten delven.

De kenmerkende agressieve vocals (de zangstijl doet enigszins denken aan Rage Against The Machine, maar dan met de brutaliteit van Pro Pain) zijn er ook nog steeds. Klinkt misschien gek, maar haal de gitaren weg en de band kan zo een rave opzetten. Then again, met die djent-like riffs erbij krijgen we zowaar een metalrave. How 'bout that!

Trekt dat dan wel op iets? Amai nog nie! Van bij de start tot de allerlaatste noot knalt 'Ex Nihilo' door de speakers, immens energiek en opzwepend. We hebben de neiging om de volumeknop steeds verder naar rechts te draaien en - zouden de knoken het toelaten? - te jumpen dat het geen zicht is. Om dan plat achterover te vallen, want van een pauze hebben de mannen blijkbaar niet gehoord, op hier en daar een rustiger intermezzo na.

Een klassieker dus? Zo ver gaan we nu ook weer niet. Daarvoor lijken de songs net iets te veel op elkaar en treedt naar het einde toe een beetje vermoeidheid op bij het luisteren. Dat het toch allemaal net blijft boeien, is net aan dat elektrosausje te danken. En aan het feit dat Khroma zo slim is om niet meer dan negen songs op 'Ex Nihilo' te knallen. En knallen doen ze absoluut. Het kan niet anders dan dat live elk dak eraf gaat, dus uitkijken naar hopelijk enkele shows in onze regio.

 

21 november 2021
John Van de Mergel