Kezdown - Escape lane

Wool-E-Discs

Escape lane

Dat er ook aan de andere kant van de taalgrens relevante zaken gebeuren op muzikaal gebied, hoeven we u hopelijk niet meer diets te maken. Neem nu Kezdown, het nieuwe project van Didier Czepczyk (The Breath Of Life) en Mathieu Rousselet, live aangevuld met drummer Gaston Hollands. Zij debuteerden onlangs met het album 'Escape lane'.

According To is alvast een leuke opener. We horen melodieuze synthpop, een catchy refrein en goede vocals. Weliswaar met een vette en onverholen knipoog naar de jaren tachtig, maar laat dat nu net één van onze favoriete decennia zijn. Ook het daaropvolgende, uptempo EVDB ligt makkelijk in het gehoor en klinkt erg aanstekelijk, mede dankzij het verslavende melodielijntje. Donkere elektropop van de betere soort. 

Daarna verslapt de aandacht evenwel in toenemende mate en moeten we net iets te vaak het predikaat "matig" boven halen. Veel verdienstelijke pogingen, maar ook niet meer dan dat. Het duurt tot het slepende Friendly Disease, een gothic(rock)achtige ballade, alvorens we hen weer het voordeel van de twijfel willen gunnen. Ook de dansbare, melodieuze elektrorock van Power Crazy, waarin gitaren clashen met synths, klinkt niet onaardig. 

Ons hoogtepuntje op de plaat luistert naar de naam Frankly Frankie: uitstekende wavepop, waarin de dansbare en melancholische passages elkaar op geslaagde wijze afwisselen. Verrassend krachtige zang ook van Czepczyk in deze track. En ja, ook het melodramatische sfeertje dat het midtempo The Wasted Men ademt, spreekt ons op zich wel aan. 

Ze kunnen het dus wel, als ze willen. Alleen zullen ze nog veel boterhammen moeten eten, alvorens in de toekomst met een album te kunnen uitpakken dat ons de volledige speelduur weet te overtuigen. Deze 'Escape lane' bevat helaas net iets te weinig songs die onmiddellijk blijven hangen. 

25 december 2018
Jan Vael