Ka'Una - Focus

dunk!records

Focus

Nieuwe dingen leren kennen? Graag! Zeker als die dingen gewoonweg uit ons eigen Belgenlandje komen. Het relatief nieuwe Ka’Una is een postmetalband met leden uit Thurisaz en SCRAPE. Het debuut ‘Focus’ wordt uitgebracht door DUNK!Records en brengt ons vijf loodzware doch licht verteerbare songs. 

Je zou nu kunnen zeggen: “Huh, vijf nummers? Dat is eerder een ep.” Nee hoor, het album bevat namelijk in totaal zowat drieënveertig minuten muziek, hetgeen tegenwoordig de standaard geworden is voor een full length in dit genre. En het verveelt geen seconde.

In Red begint zeemzoet met piano en vederlichte soundscapes... waarna Ka’Una onmiddellijk toont waarvoor ze staan: zware riffs, logge tempo’s en een heerlijke krakerige blackmetalscream met dank aan Mattias Theuwen. Schitterende opener. De toon is immers meteen gezet.

De songs trekken je mee in hun verhaal en slagen erin om je focus (pun intended) niet meer los te laten. Zoals inj Resign & Lay Down, dat opnieuw rustig begint. Eenmaal het nummer lostbarst, krijgen we te maken met vocalen die erg doen denken aan Johannes Persson van het Zweedse Cult of Luna. Kippenvel!

My Burden gaat in hetzelfde tempo verder en loopt vlot over in favoriet A Way. Met net voorbij de elf minuten de langste song op ‘Focus’, maar het bevat zowat alles wat een goede postmetalsong moet inhouden: opnieuw ijzersterke vocalen en een melancholische leadgitaarriff, die zonder twijfel gaat blijven hangen. Afronden doen we met Careless, dat stiekem met de tien minuten flirt. Men denkt aanvankelijk rustig te eindigen, maar niets is minder waar: de song sluit af met een riff van formaat die gerust twee keer zo lang had mogen duren.

Onverwacht een mogelijk kandidaat voor de top tien van beste albums van het jaar op je bord krijgen, is een godsgeschenk. We hebben hier te maken met een uitstekende productie met kristalhelder geluid zonder aan zwaarte in te boeten. De snaredrum had misschien iets meer diepte mogen hebben, maar dat is louter vanuit drummerperspectief gezien. De rauwe stemmen zitten lekker diep in de mix zodat die nooit overheersend worden. Weinig op deze plaat aan te merken. Het zit allemaal knap en overtuigend in elkaar.

Ka’Una staat vandaag (10 mei) op DUNK!Fest en gaat zelfs op een mini-Turkse tournee later dit jaar. Pik ze eens ergens mee want ze zijn bijzonder de moeite.

10 mei 2024
Steve Vanderperren