Katteman - 2019

Vintage Underground Label

2019

Katteman is één van de vele pseudoniemen van klankentovenaar Bert De Rijcke. De man heeft ooit nog bij punkband Sinners gespeeld en is die punkattitude gelukkig niet kwijtgespeeld. Op eigenzinnige wijze brengt hij de ene na de andere elektronische parel uit. Waar hij die inspiratie blijft halen is ons een raadsel. En daarbij stampt hij alle mogelijke deuren open, want ook dat is punk. Ondertussen heeft hij bovendien een eigen label opgericht: Vintage Underground label, waarop al even eigenzinnige dj's en artiesten terecht kunnen. Wat Katteman op '2019' doet, is een overzicht presenteren van al wat hij al op de markt heeft gebracht. Een potje experimenteren met geluiden en muziekstijlen en improviseren tot in het oneindige.

Al vanaf September Sun komt er een vreemde samensmelting van klanken op je af; klanken die je bedwelmen. Maar anderzijds drijft Katteman het tempo op en flirt hij met geluidsnormen om daarna bij een zeer intiem, maar daarom niet minder dreigend Girls In Woolen Sweater zelfs een zekere gemoedsrust over je te doen neerdalen, waarna ritmische percussie (die wat doet denken aan tamtamgeluiden uit de jungle) je naar heel andere oorden doet drijven. Katteman blijft voortdurend schipperen tussen uiteenlopende uitersten, waardoor je je geen seconde verveelt. Dit zorgt voor een ware rave in je hoofd

En dan moet de meest indrukwekkende song nog komen. New Toys is een samenwerking van twee virtuozen. De chille mood van Toon Hoskens wordt zodanig intensief verbonden met de drang naar experimenteren en improviseren van Katteman dat de elektronische perfectie wordt overschreden. Doortastende percussie verbonden door verdovende klanken is wat dat duo hier voorschotelt. Ook Shadow Maker is een sinister klinkende song waarop percussie, Kattemans favoriete instrument, de rode draad vormt. Op Eating Tarmak experimenteert hij dan weer met intensieve ambient om dan af te sluiten met een verbluffend overzicht van wat hij allemaal al uit de mouw heeft geschud binnen die ene song: Loud He Pounds, The Stubborn Moaning (Katteman Remix).

De aanstekelijke aanpak van Katteman, die speelt met klanken, als een tovenaar die je verbluft met zijn kunsten, is een streling voor oor en hart. We dachten dat de man ondertussen zijn grens had bereikt, maar telkens weet hij toch weer een verrassende wending te geven aan zijn kunstwerken. Waar dit gaat eindigen is niet duidelijk, want hij is ondertussen alweer met heel andere dingen bezig. 

Wil je meer weten over Katteman en de andere artiesten op dit bijzonder aantrekkelijke label? Check hier de lijst even uit.

4 augustus 2019
Erik Van Damme