Karl Blau - Out Her Space

Bella Union

Het ziet ernaar uit dat Karl Blau een naam wordt om mee rekening te houden. 

Out Her Space

Karl Blau is geen nieuweling. Hij bracht al talloze albums uit, niet zelden in eigen beheer of via plaatselijke muzieklabels. Bij Bella Union verscheen onlangs nog ‘Introducing Karl Blau’, waarop hij aan de hand van een aantal covers zijn liefde voor Nashville countrysoul liet horen. Op ‘Out Her Space’ geen covers, maar een knappe reeks originals, door hemzelf geproducet.

Een met een kwiek en aanstekelijk ritme gezegend Slow Children wordt verrijkt met subtiel trompetspel, waarmee hij jazzy accenten legt. Opener Poor The War Away, geschreven onder het Bush-regime, gaat naadloos op dat elan verder. Het is uiteraard een politiek getinte song, maar verzoekt de luisteraar ook om afstand te nemen en om de zaken vanuit een breder perspectief te zien. Blau speelt in deze door dub en funk beïnvloede song met samples en gemanipuleerde geluiden.

Dat hij naast songschrijver ook vader is, mag blijken uit het dik acht minuten spannende Where Ya Goin’ Papa. Maar de kinderen zijn inmiddels al wat ouder en dus kan Blau probleemloos de baan op om groovy songs zoals het knappe Beckon, waarin sexy pop, dub en improvisatie elkaar vinden ten berde te brengen.

Los en ongedwongen laat de songschrijver af en toe ook zijn scherpe (en ronduit rommelige) kantjes zien, zoals in het net iets experimentelere Valley Of Sadness. Daarmee gaat hij even in overdrive, waardoor een song als Blue As My Name - over blues en dronkenschap - goed binnenkomt; akoestische gitaren, zuiders trompetje erbij. Door het rauwe geluid zit Blau hiermee niet ver van bands als Giant Sand en Calexico.

Een van de hoogtepunten is I’ve Got The Sounds (Like You’ve Got The Blues) waarin Blau wederom een zuiderse trompetsolo dropt. Samen met Where Ya Going Papa vormt dit één van de sterkste passages op dit album. Afsluiten doet Blau met het korte Dub The War Away, dat je in een summier bestek de weg naar de dansvloer doet zoeken met de door elektronica gestutte sound van Lambchop als basis.

‘Out Her Space’ blijkt een fijn groeialbum, dat een zekere verwantschap vertoont met ‘Big Inner’, de plaat die hij samen met de country-psychband Great White Jenkins (met ook nog Matthew E. White) maakte. De grote sterkte is de ongedwongen, vrije sfeer.

Op 7 maart 2018 speelt Karl Blau in de Manuscript in Oostende. En wij mogen daarvoor van De Zwerver drie duotickets weggeven. Stuur een mail naar win@damusic.be met als onderwerp "Blau" en je komt in de trommel terecht.

28 november 2017
Philippe De Cleen