Kaprekar's Constant - Fate Outsmarts Desire

Uranium Club Records

Deze nieuwe groep uit Kent eventjes wegzetten als een lightversie van Jethro Tull? Vergeet het maar. Want onder het glinsterende oppervlak van de popsensibiliteit schuilen grootse ambities. De van een Indiase wiskundige afgeleide groepsnaam Kaprekar’s Constant zegt al genoeg. Het debuut ‘Fate Outsmarts Desire’ is very smart indeed.

Fate Outsmarts Desire

De kern bestaat uit songsmeden annex multi-instrumentalisten Al Nicholson en Nick Jefferson, die al vele jaren samen liedjes schrijven en twee jaar terug dit project uit de malse, Zuid-Engelse klei stampten. Onderweg hebben ze enkele straffe koppen ingelijfd. Stickman Phil Gould komt over van Level 42, niet bepaald een bescheiden afkomst. David Jackson, maestro op sax en fluit, heeft al enkele jaren afscheid genomen van broodheer Van der Graaf Generator, maar vindt op dit album een tweede adem en zijn dochter Dorie Jackson (Francis Dunnery Band) achter de microfoon.

Muzikaal situeren de melodische gevoeligheid, epische arrangementen en historische thema’s de groep in de nabijheid van de aanhoudende triomftocht van Big Big Train. Even wagonnetje aanhangen en goedkoop scoren dus? Hoegenaamd niet; er zijn genoeg verschillen om KC apart te zetten, niet in de laatste plaats dankzij Jacksons geïnspireerde sax en de gemixte zanglijnen (m/v).

Het korte Hors d’Oeuvre laat meteen een band horen die zich tot een complex harmonisch weefsel durft te engageren. Hoofdmoot zijn evenwel de drie epics. Het episodisch opgebouwde Blue Bird – over de legendarische, op snelheidsrecords jagende sportwagen uit de roaring twenties – geeft de luisteraar veel vrijheid, maar die vindt voldoende aanknopingspunten om altijd weer aan te pikken. Hallsands is een wondermooie, door strijkers aangejaagde elegie over de invloed van de zee op het land. Maar niets kan echt op tegen het ruim twintig minuten durende slotoffensief Houdini – King of Cards. Normaal is het de meester-illusionist die de show steelt, doch nu is de eer weggelegd voor vader en dochter Jackson.

Wie maar geen genoeg kan krijgen van welluidendheid in de trant van Big Big Train en eens iets anders wil proberen, kan niet om dit Kaprekar’s Constant heen. Straf debuut. 

10 januari 2018
Christoph Lintermans