Julien Demoulin - Sea Sparkle

Shimmering Moods

Sea Sparkle

Ergens hebben we het idee dat de in Brussel residerende Fransman Julien Demoulin op een creatieve molen zit. Sinds de pandemiecrisis vuurt de ambientcreator immers via verschillende labels en digitale kanalen nieuwe releases op ons af. Nieuwkomer ‘Sea Sparkle’ bereikt ons via het Amsterdamse digilabel Shimmering Moods en laat een Demoulin horen die de minimalistisch meditatieve creaties en de ritmische IDM-ambient op een mooie manier met elkaar verzoent.

Voor alle duidelijkheid: we spreken nog steeds over sfeerambient. En voor iemand die in een grootstad woont, is de inspiratiebron vreemd genoeg (of net niet): “de natuur”. Wat betekent dat je niet verrast hoeft te zijn door een watervalletje, zang van een koolmees of tjiftjaf of gekraak in het struikgewas. Maar dat zijn niet de bepalende factoren. Angst voor new-age-nature-toestanden bij een titel als Deep In The Jungle Of Your Thoughts is overbodig. Het zijn aanvullende elementen voor zeven sfeertracks die gewoonweg erg organisch, gevoelsmatig juist en ongedwongen overkomen. Voorbeeldje? Check Fireflies, waarin de hoge tiks je zo doen denken aan een nachtvlinder die wild en gedesoriënteerd rond een kampeerlampje vliegt terwijl trage dubshuffles en melodische tonen de luisteraar naar hogere sferen meeslepen.

Als extra toemaatje combineert Julien Demoulin op ‘Sea Sparkle’ vintage synths die je kent van pakweg Tangerine Dream met modernere reverbsamples, ritmeknispers en tokkels. Wegdoezelen met omwentelende tonen of diepe pulsen mag dus gerust, maar je blijft zonder enige twijfel ook fris in het hoofdje, wanneer je dit dik half uur zaligmakende muziek beleeft. (Jaja, zelfs de lang opklimmende, noisy gitaardrone van het acht minuten lange Set Your Heart Ablaze, die niet tot zijn hoogtepunt geraakt, categoriseren we nog onder de emotie “zalig”).

Want dat is het natuurlijk: één grote feelgoodbeleving, een soort van muzikale natuurdocumentaire in zeven episodes waarbij je de beelden zelf mag verzinnen. Geholpen door titels die de lading perfect dekken. Want Downhill Summer bestaat effectief uit een lazy gloed, een omwentelende golfslag op het strand en wat vogelgeluidjes in de verte. Eindverdict: frisse en diverse ambientplaat. Missie geslaagd.

5 juni 2022
Johan Giglot