Julien Demoulin - Inner Lives

Aural Canyon

Inner Lives

We hebben het al een paar keer gehad over deze bijzondere ambient doe-het-zelver uit Brussel en diens creatieve periode. Het goede nieuws: die levert alweer een fantastische sfeerplaat op. Ditmaal op platenlabel Aural Canyon (de vorige waren op Shimmering Moods, Sound in Silence en Rusted Tone – waar blijven die namen toch vandaan komen?). Het slechte nieuws: Julien Demoulin liet ons weten na deze release de productie eventjes on hold te zetten. Dus als we allemaal flink ons best doen,…

Correctie: jullie weten natuurlijk dat we geen stroop aan de baard smeren, maar een eerlijke mening fulmineren in onze muzikale opiniestukjes. Al durven we hier ook vermelden dat ons optimisme bij deze oprecht is. ‘Inner Lives’ is een mooi stuk synthesizerambient in de volle rijkdom van het woord. Zijnde als traag wentelende drones met een warme “heerlijk thuis”-gloed.

Dit telkens met een grondtoon in een andere basiskleur, zoals het pastelschilderij op de hoes, maar ook met een heerlijke galm rondom zich die uitsterft in de oneindigheid. Behind The Veil grijpt naar hogere registers en komt daardoor iets meer verheven ofte lichtroze over dan een donkerder, maar daarom niet somber Looking Up The Stars, dat door trage hoornstoten aangedreven lijkt. Maar dat zijn eerder accenten en details van verschil die bouwen aan de rijke harmonie van deze Julien Demoulin-muziek. Het is dan ook heerlijk vertoeven in deze trage golven van meditatief minimalisme.

En dat is het in feite. Acht keer op rij van alles en ook niets. Genieten op geluid. Na een Period Of The Long Change van acht minuten, waarin een persistente drone zelfs lange tijd de omwentelingen mist en accenten ver in de diepte weergalmen, maar die wel toeneemt aan intensiteit en luidruchtigheid. Om te eindigen in een Inner Beauty Sleep met echoënde waterdruppels als onverwacht extra natuurgeluid. Als je de veertig minuten tot het einde tenminste haalt. Wij zijn alvast helemaal opgeladen.

29 november 2022
Johan Giglot