Joyfultalk - A Separation Of Being

Constellation Records

A Separation Of Being

Serieuze uitdaging, dit album van Joyful Talk ofte de vrij improviserende artiest Jay Crocker. Op zijn derde album wringt hij drie tracks in elkaar rond ingrediënten als minimalisme, Japanse omgevingsmuziek, Maghrebaanse ritmemodellen en zelfgemaakte folkinstrumenten. Over uiteenlopend en eigenzinnig gesproken. En over muzikale verrassingen dan.

In feite is met bovenstaande alles al gezegd. ‘A Separation Of Being’ kan je best onderbrengen in de categorie “kaleidoskopische trance”. Met unieke ritmes, een voortdurende herhaling van melodieuze thema’s en een subtiele opbouw zorgt Joyfultalk voor een duizelingwekkend geheel dat als een soort van instrumentale mantra doorrolt.

In opener Part I – I’ve Got That Trans-Dimensional Feeling Again gaat het om een centrale rondo van strijkers. In het daaropvolgend Part II – Pixelated Skin om een pointillisme van korte slagritmen, pulsen, bubbels en melodicatonen. Allemaal erg kort en afgeblokt. En daar mag dan een soort van stijkersspul door kronkelen om wat oosterse accenten mee te geven.

Maar het vreemdste is misschien nog wel de derde track die bijna zeventien minuten in beslag neemt. Het is te zeggen: tijd en ruimte verdwijnen bij Part III – Liquified Then Evaporated. Eerst dankzij een spel van rond elkaar kronkelende, digitale pulsen. Maar later meer en meer in een ontdubbelende polyritmiek waaronder marimba, viool en xylofoon kruipen. Ongemerkt meer en meer groeiend en verrijkend, tot alle elementen in dienst gaan staan van het snel op- en neerdansend vioolspel. En zo dekt ook bij deze derde track de titel perfect de muzikale lading.

Die strijkerspartijen zijn trouwens door Crocker zelf uitgeschreven en uitgevonden, maar werden uitgevoerd door Polaris- en Juno-muziekprijswinnares Jesse Zubot, die met dit soort van abstract, pointillistisch spel wel raad weet.

Joyfultalks derde album – het tweede op het label Constellation – is dus nog meer een buitenbeentje dan de voorgangers. Geheel passend bij een hoes van geometrische vormen en felle kleuren, zorgen deze drie experimentele, auditieve geluidssculpturen voor een unieke indruk en ritmische trance. Bijzonder eigenwijze muziek.

11 april 2020
Johan Giglot