Josephine Foster And The Supposed - All The Leaves Are Gone

Fire Records

All The Leaves Are Gone

"Is de wereld eindelijk klaar voor de folkrockopera die Josephine Foster And The Supposed aanbiedt op 'All The Leaves Are Gone'?" wordt gevraagd in de bijhorende bio. Wij in elk geval wel! Josephine Fosters roots liggen namelijk in de opera. En dat straalt deze plaat dan ook uit. Maar er is nog veel meer aan de hand met dit pareltje, waarin de stem weer eens het grote wapen in de strijd blijkt te zijn. Dit is trouwens eigenlijk een plaat die in 2004 werd uitgebracht en nu dus terug op de markt komt via Fire Records.

Op Well-Heeled Men flirt Josephine Foster al meteen met de grenzen van de opera: cleane vocalen en snuifjes harmonie doen denken aan artiesten als Kate Bush. Diezelfde magie hangt namelijk in de lucht bij songs zoals het sprankelend mooie The Most Loved One, het titelnummer of Deathknell. Zelfs typische female voice gothic metal komt bovendrijven, hetgeen bewijst dat deze artieste van vele markten thuis is. Gelukkig maar, want daardoor blijft ze de spanning hoog houden en blijven wij op het puntje van de stoel zitten luisteren en genieten.

Ook al houden we van de strakke instrumentatie en gaan die knetterende drumlijnen soms door merg en been, het is de stem die ervoor zorgt dat we volledig worden weggeblazen. In het breekbare Nana zit een snik, die je hart verwarmt. Het wijst nog eens op de veelzijdigheid van deze zangeres. Twinkelende pareltjes als Silly Song worden voortdurend afgewisseld met vuurwerkjes als Jailbird (Hero Of The sorrow). Geluidsnormen worden daarbij niet overschreden, maar toch schudt ze de slapende massa wakker om daarna weer te sussen en zachtmoedig je hart te beroeren.

Daardoor speelt Foster trouwens op subtiele en wijze met uiteenlopende emoties. Zoals enkel een operazangeres dat kan, rock en folk omarmend alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Dat is niet alleen de rode draad, maar ook de sterkte van deze bijzonder mooie plaat, waarin de stem als kunstvorm in alle geuren en kleuren wordt tentoongespreid.

Josephine Foster And The Supposed verenigt rock en folk met opera. Wij waren niet enkel ontroerd door deze bijzonder veelzijdige plaat en ons rockhart bonkt in de keel bij zoveel vocale pracht en praal. Een bijzonder kunstwerkje!

27 november 2019
Erik Van Damme