Joris Caluwaerts & Elko Blijweert - Demon Geography

Heavenhotel

‘Demon Geography’ is het project van keyboardspeler Joris Caluwaerts (Stuff., Zita Swoon) en gitarist Elko Blijweert. Twee jaar terug brachten ze ‘Left Bank Drive’ uit, de muziek die ‘Monkey Sandwich’ (Wim Vandekeybus) begeleidde. Wie "filmische score" zegt, zit zeker juist, maar er valt nog veel meer over te zeggen. 

Demon Geography

De twee getalenteerde muzikanten aan de basis van dit project hebben een voorliefde voor eigenzinnige muziekjes. Een aflevering van het door Blijweert gecureerde Kralenspel geeft u al een idee. Al die muziekjes zijn inspiratiebronnen die kriskras door elkaar lopen als de talloze kabeltjes en effectenbakken waarvan dit duo gebruik maakt. Op ‘Demon Geography’ draait het vooral om sfeerzetting, om "mood music", ook al gaat het behoorlijk uiteenlopende richtingen uit.

‘Left Bank Drive’ was in zekere zin een experimentele voorloper van het ‘Demon Geography’-project, waarin naast cellist Simon Lenski ook klarinettist Frans Van Isacker, Gert Wyninckx op trompet en tenorsax en vocaliste Rose van de Leest opduiken. Op die manier versterkt het duo Caluwaerts/Blijweert zich met muzikanten, die een eigen sound aan het geheel toevoegen.

Er is de mysterieuze titeltrack die met een handvol goed gekozen pianonoten, tubular bells en cello een aangrijpende sfeer creëert. Het is de voorbode van het kwieke Terrestrial Acquantaince, waarin allerhande ritmes en texturen door elkaar lopen. Deze groep houdt van spanning en verrassingen. Her en der duiken vocals op, zoals in het met sierlijke cello en knappe gitaarlijnen ondersteunde Eyes Gone Green, dat iets later gevolgd wordt door Beeline Rag, met de gekke pianoriedels een geüpdatete saloonsong voor de eenentwintigste eeuw.

Heel eclectisch allemaal, maar het past ook allemaal goed bij elkaar. De variatie is weelderig groot, maar net dat bepaalt de eigenheid van dit album. Op Wharf Of Deceit hoor je een introductie, die naar STUFF. lonkt en donkere spanning opbouwt om daar vervolgens een sciencefictionachtige draai aan te geven. Green Moon Shining Down is dan weer een geschifte mix van de Eurotrancedance van Daan Stuyven (met echo’s van Abba) en Frans chanson met de croonende stem van Elko Blijweert.

Eén van de meest in het oor springende tracks is Journey To The Land Of Grey, een reis naar een plek die u ongetwijfeld nooit eerder bezocht. En in Mountain Jive kan Blijweert de collectie gitaren tentoonspreiden. Rest nog de boel af te sluiten met de lichtdronken, wazige sporen van de fraaie ballad A Lie For Today.

En doe uzelf een plezier met het mooi uitgegeven vinyl. De moeite waard, alleen al omwille van die hoes.

2 december 2017
Philippe De Cleen