John Garcia - The Coyote Who Spoke In Tongues

Napalm Records

Bij het luisteren naar het album komt ons de MTV Unplugged-serie voor de geest, waarin onder andere Nirvana, Alice In Chains en Kiss ooit passeerden. Die bands kon je later terug versterkt aan het werk zien, maar in het geval van een aantal songs op dit album is de kans klein dat je ze überhaupt nog ergens te horen zal krijgen in oorspronkelijke vorm.

The Coyote Who Spoke In Tongues

Net dat maakt het allemaal zo interessant. Maar liefst vier Kyuss-nummers zijn op dit album te horen (op zich al collector items): The Green Machine, Space Cadet, Gardenia en El Rodeo. Ons valt Gardenia het meest op. Deze versie voegt immers iets toe aan de het origineel: de melodie is dezelfde, maar de inkleding is tamelijk uniek. Op El Rodeo lijkt Garcia iets te veel moeite te doen om op de voorgrond te treden, terwijl er daar beter ruimte gelaten was voor de muzikanten.

Van de nieuwe songs valt vooral The Hollingsworth Session op, waarin het prima, akoestische gitaarwerk van Ehren Gobran de bovenhand neemt en John Garcia genoegen neemt met een bijrol. De door Napalm records “gepromote” songs, voorzien van classy videoclip, Kylie en Give Me 250ml zijn prima (akoestische) songs, maar de lat lag net niet hoog genoeg om er klassiekers van te maken.. Niets mis met John Garcia's stem, maar muzikaal gezien zat er meer in. In Court Order mag gitarist Ehren dan helemaal zijn gangen gaan zonder rekening te houden met wie dan ook. En dat bevalt prima.

Met dit tweede soloalbum bewijst John Garcia dat hij wel degelijk een goede songsmid is, terwijl hij bij Kyuss die taak meestal overliet aan Josh Homme of Brant Björk (die eerder ook al een akoestisch soloalbum afleverde). Of er veel nieuwe zieltjes gaan gewonnen worden, valt te betwijfelen, maar wie de beste stonerrockzanger van de laatste vijfentwintig jaar eens op een andere manier wil horen, of gewoon wie de Kyuss-songs in een aparte, ingetogen versie wil horen, raden we dit album ten stelligste aan.

Om het album te promoten werkt John Garcia enkele semi-unplugged optredens af in Europa met zijn begeleidingsband (Ehren Gobran, Mike Pygmie en Greg Saenz). Hou de concertagenda dus in de gaten.

18 februari 2017
Bert Gysemans