Joan As Police Woman - The Solution Is Restless

Pias Records

The Solution Is Restless

Samenwerkingen. Ze zijn de trend van de voorbije jaren in muziekland. Zelfs artiesten, die in lockdown zaten en duizenden kilometers van elkaar gescheiden waren, vonden wegen om de inspiratie te laten samensmelten. Het leverde al mooie albums op. En dit is er daar ook één van.

Als getalenteerde muzikanten elkaar vinden, ontstaat er als vanzelf chemie. Vonken beginnen te vliegen en instrumenten, woorden en klanken vinden elkaar in een ondoordachte paringsdans. Vooral jazzmuzikanten kennen het: tijdens jams ontstaat er soms iets wat niet uit te leggen valt, maar dat gewoon goed voelt. En ze gaan daar dan helemaal in op. Hier gebeurt het door de muzikale ontmoeting tussen Joan Wasser van Joan As Police Woman, de betreurde Tony Allen en Dave Okumu. De drie ontmoetten elkaar dankzij Damon Albarn. Hij bracht hen samen in 2019, toen hij curator was van ‘The Circus’ in Londen. Het was toen dat ze een pact sloten om samen te werken. En voor het jaar om was, werd het pact ook gevalideerd.

Het trio trok samen naar de Parijse studio Midilife en begon daar te improviseren. Alles werd op band opgenomen, maar nog niet afgewerkt. Dat had kunnen gebeuren door Hall Willner, Wassers dierbaarste mentor, maar die overleed op 7 april 2020 aan corona. Tijdens de rouwperiode ging Wasser dan maar zelf aan de slag met het materiaal van de opnames in Parijs. Ze had toch tijd vanwege of dankzij corona. En alsof de duivel zelf ermee gemoeid was, stierf ook Tony Allen, de legendarische drummer, die meewerkte aan de jamsessie. ‘The Solution Is Restless’ is dus een plaat waarop Wasser een enorm verlies verwerkt. De manier waarop is indrukwekkend: alsof ze een fenix is die verrijst uit het vuur. Ze voegde zang, strijkers, piano, twaalfsnarige gitaar, Wurlitzer, bas en percussie toe, schreef zelf alle teksten en stond in voor de productie. Womanpower is nog iets anders dan girlpower.

Ze bewondert zelf ook andere sterke vrouwen. Take Me to Your Leader, de eerste single/video van het album, was opgedragen aan Jacinda Adern, premier van Australië. Wasser treedt op als spreekbuis voor de VS en zingt: “We need help to reassemble / to start again / to press reset / to make amends / Please take us to your leader / and we’ll listen.” De bas van Okumu en het rusteloze drummen van Allen zorgen voor een spanning die erg toepasselijk is op de toenmalige politieke sfeer.

Vreemd genoeg is er ook erg veel vreugde - of is het spelplezier? - te vinden op de plaat. Masquerader is daar een voorbeeld van: een bijna vloeibaar nummer waarin alles in perfecte harmonie in elkaar past. Of neem Perfect Shade Of Blue: de meeslepende Afrobeat-track, die uitmondt in vrolijk geklets. Zalig! En wat dan te zeggen van het zonnige The Love Has Got Me?

En dan zijn er nog die andere kanjers die dit chef d’oeuvre kleur geven: Cole Kame-Green op trompet, Damon Albarn, die zingt en piano speelt op Get My Bearings, en Parker Kindred (percussie) en Aviram Barath (Moog), die de bijna twaalf minuten lange opener The Barbarian mee tot een grandioos nummer maken dat je eigenlijk verwacht aan het eind van een album, maar hier allerminst een barrière vormt om verder in de plaat te duiken. Integendeel!

‘The Solution Is Restless’ is in zekere zin een geschenk van Allen en Okumu aan Wasser, maar zeker ook een cadeau van haar aan ons. Neem het live in ontvangst op 8 maart in de Botanique of op 12 maart 2022 in De Warande in Turnhout.

27 november 2021
Marc Alenus