Jlin - Black Origami

Planet Mu

'Black Origami' van Jlin doet, door de wijze waarop de uit Gary, Indiana afkomstige producer alles en iedereen in de grote, muzikale melting pot gooit, de wenkbrauwen fronsen. 

Black Origami

De muziek van Jlin, die in het echte leven al dan niet naar Jerrilyn Patton luistert, is ooit ontsproten aan de footworkscene en is een eigenzinnig beestje. Hoofdingrediënten zijn dance en elektronica, maar als je weet dat een avant-garde-artiest als William Basinski op de danklijst prijkt, rijst er al een vermoeden dat Jlin zich ook laat gaan in donkere, subversieve ambientvibes.

Net als geestesgenoot Basinski is het Jlin te doen om allerlei verschillende klanken. "Zoals een origami tot stand komt", licht de producer toe over het ontstaansproces van het album. Dat houdt vooral in: experimenteren om zo tot nieuwe, hoogst originele geluiden te komen.

'Black Origami' is donker, maar gaat ook gepaard met een zekere spiritualiteit. Jlin geeft toe dat hij zich goed voelt in het donker omdat hij daar alle creatieve impulsen volledig laat gaan. Het spel met allerhande postmoderne ritmes is de basis. De muziek kan dan ook best beschouwd worden als de begeleiding bij dans en beweging. Jlin werkt ook vaak samen met danseres Avril Stormy Unger, met wie hij het gevoel voor creatie en beweging deelt.

'Black Origami' is een knoert van een trip; een album om in het donker integraal af te spelen en er helemaal in op te gaan. Jlin speelt met tijd, met bewustzijn en vooral met de meest ongewone geluiden (regelmatig duikt er bijvoorbeeld een sample van een oproeptoon of kapotte telefoon op), waardoor associaties met het contactgestoorde Aphex Twin niet ongewoon zijn.

Op Holy Child mag Basinski meedoen en op 1% krijgt Jlin (opnieuw) de hulp van Holly Herndon. Her en der duiken er stemsamples op, onder meer van rapper Dope Saint Jude. Tracks isoleren is hier in zekere mate onzin want het album dient echt beschouwd te worden als een aan elkaar gelast geheel. Beschouw 'Black Origami' eerder als een sonische architectuur waarbinnen de postmilleniumblues volledig tot hun recht komen. Fan van Aphex Twin? William Basinski? Dark Energy? Frenetieke beats en ritmes? Check Jlin!

23 juli 2017
Philippe De Cleen