Jesca Hoop - Stonechild

Independent Release

Stonechild

‘Stonechild’ is reeds het zevende studioalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop.

 

We gaan er niet over liegen, het was serieus wennen aan dit pronkstuk van Jesca Hoop. Haar muziek is niet het genre dat je zal horen tijdens een top 40 hitlijst. En ja, als je er naar luistert moet je er echt wel bij zijn met je gedachten wil je achterhalen waarover Jesca nu precies zingt. Meer nog, we raden aan om haar lyrics erbij te nemen en zo het album ‘Stonechild’ te ontdekken. Eénmaal dit gedaan, kan je het album pas echt naar zijn volledige waarde appreciëren.

Het album gaat over verschillende elementen in het leven. Hoop zelf zegt vooral geleid te worden door haar instinct wanneer ze muziek schrijft. Wij kunnen dit enkel maar toejuichen en hopen dat ze dit blijft doen, want het levert pareltjes op. Het nummer Shoulder Charge klaagt de maatschappij aan en dan vooral hoe we kijken naar of denken over bepaalde onderwerpen. Hierbij legt ze vooral de nadruk op de schaamte die hier dikwijls mee gepaard gaat voor die mensen die worstelen met bepaalde moeilijkheden in hun leven. Vooral hoe Hoop het verwoord is prachtig. Zo zingt ze letterlijk "the sea of islands walking the island". Wat zoveel kan betekenen als: iedereen zit verweven in eigen gedachten en schenkt geen aandacht aan wat er rond zich afspeelt.

In Old Fear Of Father keert Hoop terug naar de tijd toen de vrouw enkel diende als pronkstuk voor de man. Alleen wordt het ditmaal bekeken vanuit het oogpunt van de vrouw. Vraag is of dit echt iets is dat tot het verleden behoort? Als we heel eerlijk zijn, weten we allemaal dat dit in bepaalde culturen nog steeds zo is anno 2019.

De albumtitel kwam er na een bezoek aan het Mütter Museum in Philadelphia waar de Stonechild een weergave is van een ongeboren foetus die gedurende dertig jaar in het lichaam van een vrouw zat. Met het nummer Passage’s End heeft Hoop dit prachtig weten te vertalen. Dit album heeft muzikaal gezien een zeer sterke folk basis. Hoops prachtige stem wordt prachtig in de verf gezet en met de hulp van o.a. Lucius, Kate Stables en Justis komt deze op bepaalde nummers nog meer tot zijn recht. Na het beluisteren van deze plaat én het meevolgen van de lyrics kunnen wij enkel besluiten dat dit een album is dat u zeker een kans moet geven.

Hebben wij u enigszins kunnen overtuigen van Jesca Hoop haar kunnen, dan hebben wij goed nieuws voor u. Want op woensdag 16 oktober kan u haar live bewonderen in de Botanique. Tickets voor dit concert kan u nog steeds verkrijgen op hun website. Maar we hebben nog beter nieuws, want wij mogen een duoticket weggeven. U moet enkel een e-mail sturen naar win@damusic.be met als onderwerp ‘Jesca Hoop’. De gelukkige winnaar wordt door ons gecontacteerd.

3 oktober 2019
Marjolein De Smet