J.E. Sunde - 9 Songs About Love

Vietnam Records

9 Songs About Love

J.E. Sunde is een Amerikaanse singer-songwriter die reeds drie albums op de mensheid losliet voor hij het in Europa probeerde. Het Franse Vietnam records, dat samenwerkt met Because Music (Christina & The Queens, Manu Chao,…), tekende de man en bracht deze plaat uit.

Er zijn al veel albums gemaakt met de liefde als thema. En ook J.E. Sunde liet zich hierdoor inspireren. De titel van zijn vierde album laat daar geen twijfel over bestaan en dekt dan ook eenvoudigweg de lading. De vierendertigjarige zanger heeft er dan ook iets over te vertellen. Hij zag zijn boezemvrienden trouwen en een gezin stichten terwijl hij moeite had om de duurzame relatie, waar hij altijd naar smachtte, te onderhouden.

Dat leidde tot serieuze twijfels. Was hij het wel waard om graag gezien te worden? Had hij te veel in zijn carrière geïnvesteerd en te weinig moeite gedaan om geluk en een partner te vinden? En wat doet een singer-songwriter uit Eau Claire dan? Hij maakt daarover een plaat. En in dit geval een hele mooie.

Opener Sunset Strip kent u misschien van Radio 1, al is het geen nummer dat uit de boxen schalt. Het is een eerder onopvallende, maar mooie, zachte song die wat doet denken aan Andy Shauf. Of misschien viel u voor I Don’t Care To Dance, de prachtige, donkere ballad die je al kon ontdekken in 'Wonderland' (Radio 1) of 'Duyster' (Studio Brussel). Welke je ook verkiest, de rest van de plaat zit qua sfeer tussen deze twee uitersten, maar allemaal hebben ze de liefde als rode draad.

Vaak zit het woord “love” in de titel (soms wat verdoken zoals bij Clover) en spreken die voor zich, maar ook bij de songs waar dat niet het geval is, is liefde het sleutelwoord. Sunset Strip gaat over een muzikant die toegeeft dat zijn liefde voor de gitaar soms te groot is en dat hij zijn geliefde tekort doet, in Clover concludeert hij dat iemands politieke overtuiging te maken heeft met de zaken die die persoon als waardevol beschouwt en waarvan hij / zij houdt en afsluiter Risk gaat over de liefde die hij liet ontsnappen.

De aankleding van de negen songs gebeurde met heel veel aandacht, zin voor esthetiek en met een afkeer voor bombast. Sundes oude vriend Brian Joseph (Bon Iver, Sufjan Stevens, S. Carey, Kathleen Edwards,…) deed samen met drummer Shane Leonard (die ook al meespeelde op Sundes vorige plaat 'Now I Feel Adored') de productie en zij slaagden erin om met de muziek de emoties en het gewicht van de woorden te versterken.

Als in Love Gone To Seed de trombone van Sundes andere vertrouweling Andrew Thoreen plots in iets funky's uitbarst, versterkt ze de dwaze zinloosheid die Sunde uitzingt in de woorden: “And I chased it like an idiot to see if I could capture it.” En als hij “I love you, you’re my friend”, zingt in het gelijknamige nummer, hoor je in de bas en de spaarzame drums het hart kloppen van de man die zoveel liefde geeft.

En zo is ‘9 Songs About Love’ niet alleen een plaat over de liefde, maar ook één die met liefde is gemaakt en dat voel je in elke noot. Of J.E. Sunde, die in januari vijfendertig wordt, nu eindelijk die grote doorbraak zal beleven, blijft koffiedik kijken. Hij heeft er de songs voor, maar vraag maar aan die uitgeweken Amerikaan Robin Proper-Sheppard (van Sophia) hoe lang het kan duren eer je met eerlijke, melancholische, prachtige songs het succes krijgt dat je verdient.

19 december 2020
Marc Alenus