JD Simo - Mind Control

Crow Feet

JD Simo is een ware avonturier, als het over muziek gaat. De roots liggen duidelijk in de blues, maar daartussen zweven allerlei diverse stijlen. Dit zou chaotisch kunnen worden, maar een artiest als JD weet hier stuk voor stuk kunstwerken van te maken.  

Mind Control

Na amper drie jaar komt JD Simo al op de proppen met zijn derde album. 'Mind Control' werd opgenomen in zijn eigen studio met behulp van twee goede vrienden Adam Abrashoff (drums) en Adam Bednarik (bas). Het resultaat is echt uniek te noemen. 

Go Away Satan is de ruim zes minuten durende opener en meteen een uitstekend begin. De bluesinvloeden zijn overduidelijk, maar er hangen ook andere stijlen in de lucht. De leden zijn naar eigen zeggen tijdens de lockdown geobsedeerd geraakt in Afrobeat en North Mississippi trancestuff. Dit verklaart meteen waar deze toch wel hypnotiserende sound vandaan komt. Hoewel ze maar drie man sterk zijn, knalt het geluid je om de oren. De gitaar heeft een vies rauwe geluid, de bas en drums overdonderen je op een goede manier. 

Het volgende nummer spreekt meteen onze gedachten over dit album uit: I'm In Love. Zo uniek en toch zo lekker is ook dit nummer. Het funkgehalte ligt hoog en dat maakt het een gemakkelijk te beluistere track. Ook deze zit dicht tegen de zes minuten aan, maar qua gevoel verveelt het geen seconde. Halverwege gooien ze er een swingende solo tussenin, waarin de bas een groovy ondertoon legt, waar de gitaar moeiteloos overheen pingelt. What I Don't Have neigt meer naar de oldskool blues met een rustig stoomtreinritme. Die trein dendert door met verschillende mooie haltes tussendoor. Het heerlijke geluid van de stem van JD en de scheurende gitaar maken dit tot één van de hoogtepunten.

Vanaf That's When You Know That You're Down word de stemming donkerder. Titels als Fucked Up en Devil Is Always Watchin' onderstrepen dat nog eens. De gitaar wordt harder, maar tegelijkertijd ook mysterieuzer. Het voelt aan alsof we een ander album instappen, hetgeen toch voor enige verwarring zorgt.

Dit zijn ongekende muzikale tracks, die een kant van de blues op het voorplan zetten, die we niet vaak horen. En het is net dat wat JD Simo en zijn kameraden zo bijzonder maakt.

5 december 2021
Jordi Rijnders