JARV IS... - This Is Going To Hurt

Rough Trade

This Is Going To Hurt

Laten we aftrappen met een bekentenis: van alle Britpopgroepen was Pulp degene die ons niet “pakte”. Ooit zijn we zelfs op een festival in een boogje om de band heen gelopen, omdat het ons niet kon “boeien”. Cocker was maar een aansteller. Wij kozen eerder voor Tindersticks en Sonic Youth. Vele jaren later, in een onbewaakt moment, werden we dan plotsklaps - en hard - overrompeld door 'Different Class’ en snapten we (eindelijk) de ironie, die Jarvis Cocker zo tekent.

Plots was dat een straffe plaat. Het overkomt ons nog wel eens, dat we bij een artiest pas een aantal jaren later door hebben waar het om draait. En we hebben er ook geen probleem mee om dit eerlijk toe te geven. Sindsdien vinden we de heer Jarvis Cocker een stuk eleganter en zijn we hem breedvoerig gaan beluisteren. Meer nog: het laatste concert van Pulp in thuisstad Sheffield in juli 2012 in een tot de nok gevulde Motorpoint Arena, vastgelegd in een concertdocu, was fenomenaal. U begrijpt: ook de solo-exploten van de man hebben nu een andere lading.

Om maar even te schetsen: Jarvis Cocker is "gene gewone”. En dat toont hij ook op deze mooie soundtrack voor de BBC-serie 'This Is Going To Hurt', waarmee hij bewijst dat men hem al veel vroeger had moeten vragen voor een forse soundtrack. Want ook dat ligt hem bijzonder goed. Niet dat het zo wezenlijk verschilt van zijn solo werk of het materiaal voor Pulp, het is eerder dat zijn compositorische output een hoog "filmisch" karakter heeft.

Neem bijvoorbeeld Adam’s Nightmare. Is it a song?, Is it an airplane? Neen, het is een vintage Cockercompositie, die je als song kan beluisteren, maar die tezelfdertijd ook het perfecte geluidsbehang kan zijn voor een aangrijpende scène. Je kan dezer dagen nagaan in de gelijknamige reeks op BBC First of mijn redenering enigszins klopt.

Opgenomen in volle lockdown doorheen 2021 in Londen door de volledige groep JARV IS..., bestaande uit harpiste en singer-songwriter Serafine Steer, violiste Emma Smith, bassist Andrew McKinney (voorheen bij James Taylor Quartet), drummer Adam Betts en toetsenman Jason Buckle. Ze laveren handig en muzikaal van ambient (Difficult C Section, dat zo bij Brian Eno lijkt weggelopen) tot sfeervolle song (Fuck This).

De serie is gebaseerd op het literaire werk 'This Is Going To Hurt: Secret Diaries Of A Junior Doctor' van Adam Kay over de National Health Service, de gezondheidszorg in de UK. Cocker bleek bereid om de soundtrack voor zijn rekening te nemen onder het motto: “It’s our love song to the NHS”.

Je kan 'This Is Going To Hurt' als soundtrack beschouwen, maar net zo goed als een fraaie, op zichzelf staande plaat beluisteren. Als je Jarvis Cocker tenminste de kans geeft. Zoals wij dat hebben gedaan. Het verstand komt met de jaren, zeker?!

21 april 2022
Laurens Leurs