JARR - All These Past Lives

Sound In Silence

All These Past Lives

Het smaakt naar meer. Keer op keer. We zitten ondertussen aan de vierde release van JARR ofte ambientgitarist Jon Attwood (Yellow 6) en doezelproducer Ray Robinson (Wodwo). Opzet: iemand brengt een muzikale basis naar voren en de ander gaat daarmee aan de slag. In het geval van Jon door het toevoegen van gelaagde gitaardrones en snaarsoundscapes. In het geval van Ray door wat extra snaaraccenten, spaarzame toetsen of vreemde effecten bij te brengen.

Ditmaal krijgen we daardoor acht verschillende sfeerexperimenten cadeau die voldoende variatie vertonen binnen hun minimale eigenheid. De heren spreken graag over 'vernieuwende processen' en een poging om zichzelf te overstijgen, maar wij horen vooral meer van hetzelfde. En dat is… heerlijk!

Qua ontwapenende gitaarambient staat JARR immers aan de top. Sterke en gemoedelijke (tot zelfs melancholisch meeslepende) melodieën, een mooi opbouwende gelaagdheid en vooral een ritmeloze onthaasting is een constante. Verwacht geen complexiteit, maar veel zaligmakende beleving, zoals een fantastisch mijmerend A God At The Door waarover Yellow 6 vederlicht getokkel drapeert en zo een soort van instrumentale trip down memory lane weet te creëren. Grappig genoeg is dit nummer, het kortste van de plaat dat net niet op vijf minuten afklokt, er net een vol opeenvolgende passages en karakterwijzigingen.

Dus ja, er is ook een element van verrassing. Niet enkel doordat Wodwo eens een keertje bewust goochelt met ruisfragmenten of een volledig nummer verhakkelt en laat haperen als een boer die de hik heeft (Fever 103), maar in het afsluitende There’s A Girl Who Lives In The Woods mag daar zelfs schuifelend live drumwerk bij: een onverwacht extra ingrediënt waardoor het duo plots in het vaarwater van lo-fi postrock belandt.

Alweer een ambientalbum vol avontuur dus. We hebben zo het gevoel dat de trip nog niet meteen uitgezongen is en JARR op deze manier gerust nog een plaat of vijf in elkaar kan boksen. En laten we duidelijk zijn: wij zijn daar helemaal klaar voor. Alvast bedankt heren!

29 juli 2024
Johan Giglot