Jane Weaver - The Architect

Fire Records

Jane Weaver bracht eerder dit jaar de uitstekende plaat ‘Modern Kosmology’ uit. Binnenkort staat ze daarmee in de Ancienne Belgique en om de aandacht even terug aan te zwengelen is er nu ook een vier songs tellende ep.

The Architect

De titeltrack kennen we al van op het album, al komt die hier in een meer gebalde, meer energieke versie. Het grootste verschil is dat de lange, voorzichtige intro van de albumversie weggeknipt werd en de song meteen met de deur in huis valt. Een keuze die zeer te verdedigen valt omdat het nummer meteen een pak meer opvalt en radiovriendelijker werd.

Een iets vreemder pad nam Weaver door nog een andere versie van The Architect op de ep te gooien: de meer dan acht minuten durende Andy Votal’s Brutaliszt 250KG Readymix; een soort van 12”-versie; eentje met uitstapjes met een koortje en sprongen naar de dansvloer met extra lagen elektronica en een gesproken boodschap aan het eind.

Voor wie het album al in huis heeft, wordt de ep pas echt interessant met Code, een nieuwe, maar helaas korte, etherische track zonder zang, al is de stem van Weaver wel te horen. Boven een akoestische gitaar exploreert ze met meditatieve klanken het stembereik en laat ze dit niemendalletje naadloos overlopen in Element, weer een lange, maar dit keer nieuwe track.

Een repetitieve baslijn ploegt zich hand in hand met een mechanische beat door pulserende, analoge synthtapijten en orgelklanken terwijl er af en toe ongrijpbare objecten zoemend langs komen gevlogen. Aardig, maar niet onmisbaar. Ons advies is dan ook: koop het eerder verschenen album en vergaap je op 14 november aan deze talentrijke dame in de AB.

26 oktober 2017
Marc Alenus