James Morrison - You're Stronger Than You Know

Stanley Park Records

You're Stronger Than You Know

Na vier jaar stilte, is James Morrison terug met een nieuw studioalbum.

Op dat nieuwe album spreekt James Morrison openhartig over de afgelopen, tumultueuze vier jaar in zijn leven. Op persoonlijk en relationeel vlak ging hij door een hel en professioneel gezien moest James noodgedwongen op zoek naar een nieuw recordlabel.

Dat laatste kon hij in zijn voordeel ombuigen. Een nieuw label brengt immers enige creatieve vrijheid met zich mee. En daar maakte James handig gebruik van. Hij koos ervoor om, voor het eerst in zijn carrière, slechts met één producer, Mark Taylor, samen te werken en dat is er ook aan te horen.

Het volledige album kunnen we het best omschrijven als een geheel van pure emotie uit Morrisons ervaringen, ondersteund door de ideale combinatie van onstuimige energie en strakke muzikaliteit van zijn band en afgewerkt met zijn typische voorliefde voor soul en Motown. Voeg daar zijn raspende stem aan toe en het concept is zeker geslaagd.

Voor My Love Goes On, eerste single van dit album, gaat Morrison een duet aan met Joss Stone. Niet echt toeval, want ook zij is een artiest met een stem van wereldklasse die tevens zijn voorliefde voor Motownsoul deelt. Op het album wordt ook hulde gebracht aan Gill, zijn vriendin en moeder van zijn kinderen. Na de geboorte van hun jongste kind schreef hij voor haar Power, hetgeen meteen ook de inspiratiebron was voor de albumtitel.

Doorheen het album schuwt hij geen enkel onderwerp. Zo kijkt hij in Slowly terug op de opvoeding die hij kreeg en de omstandigheden waarin hij moest opgroeien. Maar tegelijkertijd stelt hij zichzelf openlijk in vraag en gaat hij op zoek naar wie hij echt is.

En zo gaat zijn verhaal verder om het album uiteindelijk te laten eindigen met het rustgevende en hoopvolle Until The Stars Go Out, een nummer dat de Engelsman schreef voor zijn oudste dochter, toen zij werd gepest op school. Hij wou haar tonen dat hij er altijd voor haar zou zijn; of zoals hij zelf zegt: “I wanted to write a song to say that things aren’t always easy and there’ll be times where it’s tough. I know what it’s like because I’ve been through that stuff myself. It was important for me as a dad to say: I’ll be there for you when things go wrong, because I never had that”.

Het album werd dan misschien wel geschreven om een negatieve periode een plaats te geven, maar toch klinkt het zeer hoopvol. Verwacht je echter niet aan upbeat songs, want zoals eerder vermeld bleef James Morrison trouw aan zichzelf. En dat betekent vooral ballads.

James Morrison heeft nog geen tour voor het Europese vasteland aangekondigd, maar je kan hem op vrijdag 12 juli wel aan het werk zien op de Mainstage van Bospop (Nederland).

28 maart 2019
Marjolein De Smet