Jack Poels - Blauwe Vear

Snowstar Records

Blauwe Vear

Jack Poels, drijfkracht achter de dialectband Rowwen Hèze, wereldberoemd in (Nederlands) Limburg en omstreken, al enkele jaren solo aan de weg timmerend, al dan niet instappend in zijprojecten allerhande, heeft een nieuwe plaat. ‘Blauwe vear’, vertaald in keurig Nederlands: blauwe veer.

Al enkele jaren beschrijft Jack Poels zijn dagelijkse belevenissen in het Limburgs en wanneer hij er voldoende bij elkaar heeft, brengt hij die nummers uit. Schrijven - en bij uitbreiding ook zingen - in het dialect is een tweesnijdend mes: aan de ene kant heeft het de auteur een soepelheid en vrijheid in het creatieve schrijfproces, dat in de standaardtaal soms ontbreekt of als te kunstmatig overkomt; anderzijds werpt streektaal ook een berm op waar niet elke luisteraar overheen geraakt; uitspraak en woordenschat zijn te vreemd voor een groot publiek. Op de keper beschouwd is ‘Blauwe Vear’ een soort van wereldmuziek uit Nederlands Limburg. Laten we de plaat zo benaderen.

Zonder tekstblad bijvoorbeeld zijn er ons ganse flarden onverstaanbaar gebleken. Net zoals bij ‘t Hof van Commerce of Het Zesde Metaal bij ons in Vlaanderen. Dat neemt niet weg dat dit album muzikaal goed gemaakt is. Dat heeft Poels met één kompaan gedaan: BJ Baartmans die een hele muziekwinkel aan doorgaans akoestische instrumenten beheerst. Samen maken ze allerlei muziekjes in genres die aanleunen bij folk en country en bij… Rowwen Hèze. Wat minder aangezet misschien, maar wel verwant. Op zich niets fout mee, gezien het populaire succes van die band.

Uitschieters? Het titelnummer is een mooi miniatuurtje, Elf Over Elf deed ons denken aan de Duitse troubadour Hannes Wader, bij onze oosterburen een waar instituut, Chaufeur (sic) heeft een leuk verhaaltje over de spelling op school en In De Achtertuin was het voor ons goed toeven.

‘Blauwe Vear’ is een vakkundig gemaakte plaat met verhaaltjes over het leven – vroeger en nu – van Jack Poels, verteld in zijn taal en gespeeld in zijn genres. De kenners van Jack Poels weten daarmee genoeg en zullen dat leven willen leren kennen. Voor de anderen wacht mogelijk een aangename verrassing, maar zeker ook enkele (taalkundige) hindernissen.

10 mei 2020
Frank Tubex