Jack Johnson - To the Sea

Brushfire Records

Jack Johnson is al een tijdje een begrip in de wereld van de zomerse soft rock en akoestische ballades. Hoe kan het ook anders, als je geboren en getogen bent in Hawaï. We gaan heden opnieuw met Johnson in zee, drijvend op zijn vijfde album, ‘To the Sea’.

To the Sea



Acht miljoen platen heeft deze meneer al verkocht, waaronder de soundtracks van surffilms (waarvan hij er al enkele zelf heeft geregisseerd). Hij is tevens zelf surfer en de organisator van het K?kua Festival: een man die al enkele markten bezocht heeft. Toch is het grootste verwijt dat deze kerel naar zijn hoofd geslingerd krijgt dat hij elk album met hetzelfde spul op de proppen komt. De brave man repliceerde simpelweg: “Laat bands zoals Radiohead maar innoveren, ik blijf gewoon doen waar ik goed in ben.” En gelijk heeft hij, zolang hij tenminste zijn oude niveau behoudt, en daar slaagt hij toch weer vrij goed in.

Ook al is hij een akoestische held, Johnson wordt op ‘To the Sea’, voor het grootste deel omringd door zijn band. Slechts tweemaal durft Johnson het alleen aan, namelijk bij My Little Girl en Anything but the Truth. Geen van beide nummers zijn hoogtepunten, My Little Girl is zelfs een van de slechtste. Het probeert emotioneel te zijn maar komt een beetje melig over en Johnson lijkt te zeuren in plaats van te zingen. When I Look Up zouden we ook kunnen meetellen, maar dit prulletje heeft enkel waarde als illustratie bij de term “filler” in het woordenboek.

Laten we eerlijk zijn, Jack Johnson is eigenlijk op zijn best als hij bijgestaan wordt door zijn band. Begrijp ons niet verkeerd, het gaat er op ‘To the Sea’ zeker niet hevig aan toe. Vrees geen stormen want het blijft absoluut buren – en bommavriendelijk. Zijn muzikanten brengen de broodnodige arrangementen die een hoop melodie met zich meevoeren terwijl ze toch lekker subtiel blijven, wat een Jack Johnson betaamt. Een simpele gitaarsolo hier en een slim synthstukje daar, we kunnen het alleen maar aanmoedigen.

Er is een mooie afwisseling van melancholische, fijne plaatjes zoals bv. de opener You and Your Hear, of No Good With Faces, meer opgewekte surfhits in spe zoals From the Clouds en nummers waarbij de luisteraar kan wegdobberen met de stroming zoals To the Sea of Only the Ocean.

De tweede helft van het album kan niet helemaal tippen aan de eerste. Zo kan bijv. het bluesachtige nummer Red Wine, Mistakes, Mythology ons toch niet volledig bekoren. Johnson heeft echter de zomer aan zijn kant, ‘To the Sea’ lijkt immers in zonnestralen gedoopt en het is ideaal als achtergrondmuziek terwijl we genieten van een lekkere clichécocktail op het strand.

Als je vertrouwd bent met het werk van Jack Johnson en je vindt er niks aan, zal ‘To the Sea’ ook geen vuurwerk veroorzaken, maar als je nog op zoek bent naar muziek om op je iPod te beluisteren terwijl je in de zon fietst met een zonnebril op je neus, kan je dit er gerust mee opzetten.

7 juli 2010
Jelle Peersman